obliczyć wyznacznik
- lofi
- Użytkownik
- Posty: 197
- Rejestracja: 9 lut 2009, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 2 razy
obliczyć wyznacznik
\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{cccc}5&(-6)&7&11\\-3&5&(-4)&6\\5&(-1)&(-2)&9\\5&10&(-7)&8\end{array}\right|}\)
Jak doprowadzić tą macierz żeby było jak najwięcej zer w kolumnie/wierszu?
Jak doprowadzić tą macierz żeby było jak najwięcej zer w kolumnie/wierszu?
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2010, o 19:53 przez lofi, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
obliczyć wyznacznik
jak najbardziej, np. 1 kolumnę
\(\displaystyle{ w_{2}-a \cdot w_{1}}\)
\(\displaystyle{ w_{3}-a^2 \cdot w_{1}}\)
\(\displaystyle{ w_{4}-a^3 \cdot w_{1}}\)
\(\displaystyle{ w_{2}-a \cdot w_{1}}\)
\(\displaystyle{ w_{3}-a^2 \cdot w_{1}}\)
\(\displaystyle{ w_{4}-a^3 \cdot w_{1}}\)
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
obliczyć wyznacznik
Przy okazji, ten ostatni wyznacznik to w szczególności tzw wyznacznik Vandermonde'a. Liczy się go wzorem
\(\displaystyle{ \prod\limits_{1\leq i<j\leq j}(a_j-a_i)}\)
jeśli oznaczymy literki jako \(\displaystyle{ a_1,a_2,a_3,a_4}\)
\(\displaystyle{ \prod\limits_{1\leq i<j\leq j}(a_j-a_i)}\)
jeśli oznaczymy literki jako \(\displaystyle{ a_1,a_2,a_3,a_4}\)
- lofi
- Użytkownik
- Posty: 197
- Rejestracja: 9 lut 2009, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 2 razy
obliczyć wyznacznik
a czy tam gdzie jest \(\displaystyle{ a, a^2, a^3}\) można podstawiać dowolne liczby? wiem że w tym przypadku akurat te najlepiej pasują ale pytam teoretycznie.agulka1987 pisze:jak najbardziej, np. 1 kolumnę
\(\displaystyle{ w_{2}-a \cdot w_{1}}\)
\(\displaystyle{ w_{3}-a^2 \cdot w_{1}}\)
\(\displaystyle{ w_{4}-a^3 \cdot w_{1}}\)
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
obliczyć wyznacznik
\(\displaystyle{ a}\) jest liczbą wziętą z wyznacznika, który podałeś. Jest to pewna liczba (może bardziej - parametr) bez konkretnej wartości.
- lofi
- Użytkownik
- Posty: 197
- Rejestracja: 9 lut 2009, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 2 razy
obliczyć wyznacznik
ok ale gdybym zrobił tak:
\(\displaystyle{ w_{2}-5 \cdot w_{1}}\)
\(\displaystyle{ w_{3}-a^9 \cdot w_{1}}\)
\(\displaystyle{ w_{4}-2 \cdot w_{1}}\)
to byłby błąd?
\(\displaystyle{ w_{2}-5 \cdot w_{1}}\)
\(\displaystyle{ w_{3}-a^9 \cdot w_{1}}\)
\(\displaystyle{ w_{4}-2 \cdot w_{1}}\)
to byłby błąd?
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6908
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
obliczyć wyznacznik
lofi,
Możesz też w ten sposób
1. Szukasz w kolumnie największego elementu co do wartości bezwzględnej
i jeżeli znajdziesz to zamieniasz wiersze
(musisz pamiętać ile razy zamieniałeś wiersze ponieważ pozwoli to Tobie ustalić znak wyznacznika)
Jeżeli nie znajdziesz w kolumnie największego elementu co do wartości bezwzględnej i
element na głównej przekątnej jest równy zero to wyznacznik jest równy zero
2. Pierwszy wiersz przepisujesz bez zmian a pierwszą kolumnę dzielisz przez największy elementu co do wartości bezwzględnej
3. Dla pozostałych elementów macierzy obliczasz uzupełnienie Schura
\(\displaystyle{ a_{ij}=a_{ij}-a_{i1} \cdot a_{1j}}\)
\(\displaystyle{ \det{A}= \left( -1\right)^{p} \prod_{i=1}^{n}lu_{ii}}\)
LU - macierz rozkładu
p - licznik zamian wierszy
Zajrzyj na ważniaka tam jest lepiej objaśniony rozkład LU
którego możesz użyć do obliczania wyznacznika
(jeden z prostszych rozkładów)
Co do tego wyznacznika to możesz wyzerować dwie piątki z pierwszej kolumny
jak radzi Nakahed90,
Korzystając z rozwinięcia Laplace dostaniesz dwa wyznaczniki trzeciego stopnia
Możesz też w ten sposób
1. Szukasz w kolumnie największego elementu co do wartości bezwzględnej
i jeżeli znajdziesz to zamieniasz wiersze
(musisz pamiętać ile razy zamieniałeś wiersze ponieważ pozwoli to Tobie ustalić znak wyznacznika)
Jeżeli nie znajdziesz w kolumnie największego elementu co do wartości bezwzględnej i
element na głównej przekątnej jest równy zero to wyznacznik jest równy zero
2. Pierwszy wiersz przepisujesz bez zmian a pierwszą kolumnę dzielisz przez największy elementu co do wartości bezwzględnej
3. Dla pozostałych elementów macierzy obliczasz uzupełnienie Schura
\(\displaystyle{ a_{ij}=a_{ij}-a_{i1} \cdot a_{1j}}\)
\(\displaystyle{ \det{A}= \left( -1\right)^{p} \prod_{i=1}^{n}lu_{ii}}\)
LU - macierz rozkładu
p - licznik zamian wierszy
Zajrzyj na ważniaka tam jest lepiej objaśniony rozkład LU
którego możesz użyć do obliczania wyznacznika
(jeden z prostszych rozkładów)
Co do tego wyznacznika to możesz wyzerować dwie piątki z pierwszej kolumny
jak radzi Nakahed90,
Korzystając z rozwinięcia Laplace dostaniesz dwa wyznaczniki trzeciego stopnia