Macierzowy ( prosty zapewne ) problem

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Delvier
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 9 sty 2006, o 15:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Pomógł: 3 razy

Macierzowy ( prosty zapewne ) problem

Post autor: Delvier »

1)Wyznaczyc macierz X

\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}3&1\\0&3\end{array}\right] * X - 2X = ft[\begin{array}{c}1\\1\end{array}\right]}\)

2) Obliczyc wyznacznik macierzy

\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&1&1\\1&w&w^{2}\\1&w^{2}&w\end{array}\right]}\)

3) wyznaczyc macierz przeciwna

\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&2&3\\2&3&4\\3&4&1\end{array}\right]}\)
Awatar użytkownika
nimdil
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 82
Rejestracja: 22 maja 2006, o 20:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Konstantynopol
Pomógł: 18 razy

Macierzowy ( prosty zapewne ) problem

Post autor: nimdil »

3) jest łatwe - macierze kwadratowe tworzą pierścień więc macierz przeciwna to macierz ze wszystkimi komórkami mającymi wartość przeciwną: -1, -2, -3, -2, -3, -4, -3, -4, -1 (czytając wierszami). Sprawdź czy nie chodzi o macierz odwrotną :>

2) korzystając z rozwinięcia Laplace'a wyznacznik tej macierzy to:
\(\displaystyle{ w^2-w^4-(w-w^2)+(w^2-w)=w^2-w^4-w+w^2+w^2-w=-w^4+3w^2-2w}\)

Rozwijam względem pierwszego wiersza (np. ; względem 1 kolumny jest to samo).

1) Na moje oko X jest wektorem \(\displaystyle{ [x_1,x_2]}\). Otrzymamy układ:

\(\displaystyle{ 3x_1+x_2-2x_1=1}\)

\(\displaystyle{ 3x_2-2x_2=1}\)

Wyliczając z drugiego równania mamy: \(\displaystyle{ x_2=1}\) a podstawiając do pierwszego mamy, że \(\displaystyle{ 2x_1+1=1 \ \Rightarrow \ x_1=0}\). Zdaje się, że błędu nie popełniłem.
Ostatnio zmieniony 11 paź 2006, o 11:50 przez nimdil, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Calasilyar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2656
Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 410 razy

Macierzowy ( prosty zapewne ) problem

Post autor: Calasilyar »

nimdil pisze:2) korzystając z rozwinięcia Laplace'a wyznacznik tej macierzy to:
\(\displaystyle{ w^2-w^4-(w-w^2)+(w^2-w)=w^2-w^4-w+w^2+w^2-w=w^4+3w^2-2w}\)
a czy nie jest:
\(\displaystyle{ w^2-w^4-w+w^2+w^2-w=-w^4+3w^2-2w}\)
Awatar użytkownika
nimdil
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 82
Rejestracja: 22 maja 2006, o 20:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Konstantynopol
Pomógł: 18 razy

Macierzowy ( prosty zapewne ) problem

Post autor: nimdil »

Słusznie, standardowe zgubienie minusa :>
Awatar użytkownika
Calasilyar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2656
Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 410 razy

Macierzowy ( prosty zapewne ) problem

Post autor: Calasilyar »

nie to, że się czepiam tylko tak gwoli poprawności
Delvier
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 9 sty 2006, o 15:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Pomógł: 3 razy

Macierzowy ( prosty zapewne ) problem

Post autor: Delvier »

3 ) ...ups pomylilem sie z rozpedu w trzecim chodzi o macierz odwrotna )

Ps. Dzieki za dotychczasowe rozwiazania

[ Dodano: 12 Październik 2006, 01:58 ]
1) Na moje oko X jest wektorem ... Otrzymamy układ:
Nidl a moglbys wyjasnic jak zobaczyc ( na oko ; ) ) albo przeksztalcic to w sposob jakis bardziej dla mnie widoczny np. podstawiajac jakies macierze A i B mnozac obustronie przez odwrotny do A itp. bo tak na wykladzie koles robil ale nie potrafie " zmalpowac " tego w tym przykladzie . Z gory thx .





[/quote]
Awatar użytkownika
nimdil
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 82
Rejestracja: 22 maja 2006, o 20:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Konstantynopol
Pomógł: 18 razy

Macierzowy ( prosty zapewne ) problem

Post autor: nimdil »

Na oko widać, bo dodawanie wykonuje się na macierzach identycznych rozmiarów a X musimy móc przerzucić na drugą stronę. Więc musi być pionowo \(\displaystyle{ [x_1,x_2]}\). Dale to łatwe - bo mnożysz macierz razy wektor i otrzymujesz wektor i otrzymujesz 2 równania z działania na komórkach.

Macierz odwrotna (metoda): za pomocą podstawowych operacji na wierszach przeprowadzasz macierz daną do postaci macierzy identyczności (1 na przekątnej, reszta zera) a potem w tej samej kolejności wykonujesz operacje na macierzy identycznościowej i to co z niej wyjdzie to macierz odwrotna. Najlepiej napisac obie macierze obok siebie i robic operacje jednoczesnie.
ODPOWIEDZ