Tego zadania akurat nie potrafie zrobić.......wiem jak rozpisać do macieży....
Rozwiązać układ równań \(\displaystyle{ \left{\begin3x-2y=0\\x-y+2z=1\\y+z=-1}\)
Macierz z układu równań
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 13:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 3 razy
- `vekan
- Użytkownik
- Posty: 875
- Rejestracja: 23 sty 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: far away
- Podziękował: 139 razy
- Pomógł: 71 razy
Macierz z układu równań
z 3 wyliczasz z=-1-y
podstawiasz do drugiego : x-y -2 -2y = 1 ---------- z tego ------ x = 3 +3y
do pierwszego za x. i dalej łatwo
podstawiasz do drugiego : x-y -2 -2y = 1 ---------- z tego ------ x = 3 +3y
do pierwszego za x. i dalej łatwo
-
- Użytkownik
- Posty: 845
- Rejestracja: 2 kwie 2006, o 23:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Limanowa
- Pomógł: 191 razy
Macierz z układu równań
Jeśli mają być macierze, to:
\(\displaystyle{ D= ft|\begin{array}{ccc}3&-2&0\\1&-1&2\\0&1&1\end{array}\right|=-7}\)
\(\displaystyle{ D_x= ft|\begin{array}{ccc}0&-2&0\\1&-1&2\\-1&1&1\end{array}\right|=6}\)
\(\displaystyle{ D_y= ft|\begin{array}{ccc}3&0&0\\1&1&2\\0&-1&1\end{array}\right|=9}\)
\(\displaystyle{ D_z= ft|\begin{array}{ccc}3&-2&0\\1&-1&1\\0&1&-1\end{array}\right|=-2}\)
\(\displaystyle{ \left{x=\frac{D_x}{D}\\y=\frac{D_y}{D}\\z=\frac{D_z}{D}}\)
\(\displaystyle{ D= ft|\begin{array}{ccc}3&-2&0\\1&-1&2\\0&1&1\end{array}\right|=-7}\)
\(\displaystyle{ D_x= ft|\begin{array}{ccc}0&-2&0\\1&-1&2\\-1&1&1\end{array}\right|=6}\)
\(\displaystyle{ D_y= ft|\begin{array}{ccc}3&0&0\\1&1&2\\0&-1&1\end{array}\right|=9}\)
\(\displaystyle{ D_z= ft|\begin{array}{ccc}3&-2&0\\1&-1&1\\0&1&-1\end{array}\right|=-2}\)
\(\displaystyle{ \left{x=\frac{D_x}{D}\\y=\frac{D_y}{D}\\z=\frac{D_z}{D}}\)
Ostatnio zmieniony 10 paź 2006, o 20:57 przez jasny, łącznie zmieniany 1 raz.
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Macierz z układu równań
Informacja na przyszłość
Macierze piszemy tak
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&2&3\\4&5&6\end{array}\right]}\)
a wyznaczniki tak
\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{ccc}1&2&3\\4&5&6\end{array}\right|}\)
wartoby to dodać do instrukcji, bo często się to powtarza
Macierze piszemy tak
Kod: Zaznacz cały
left[egin{array}{ccc}1&2&3\4&5&6end{array}
ight]
a wyznaczniki tak
Kod: Zaznacz cały
left|egin{array}{ccc}1&2&3\4&5&6end{array}
ight|
wartoby to dodać do instrukcji, bo często się to powtarza
- Calasilyar
- Użytkownik
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
Macierz z układu równań
zgadzam się, bo dopiero teraz w końcu się dowiedziałem, jak powinno pisac się wyznacznikiAdams pisze:wartoby to dodać do instrukcji, bo często się to powtarza