Mam takie zadania, nie wiem jak je zrobić
+Znaleśc na płaszczyźnie zespolonej zbór punktów spełniajacych warunek \(\displaystyle{ Re\frac{z-1}{z+1}=0}\)
(ten ułamek jest w nawiasie, tylko niewiedziałem jak go zrobić)
+Zapisac w postaci trygonometrycznej i wykładniczej liczbę zespoloną z=-2j
Algebra
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 13:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 3 razy
- Sir George
- Użytkownik
- Posty: 1145
- Rejestracja: 27 kwie 2006, o 10:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Konopii
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 203 razy
Algebra
Ad.1. \(\displaystyle{ \frac{z-1}{z+1}\ =\ \frac{(z-1)(\bar{z}+1)}{(z+1)(\bar{z}+1)}\ =\ \frac{|z|^2-i\mbox{Im}z-1}{|z|^2+2\mbox{Re}z+1}}\)
Z części rzeczywistej dostajesz
\(\displaystyle{ |z|^2-1\ =\ 0}\), czyli masz rozwiązanie:
\(\displaystyle{ \left\{ z\,\in\,\mathbb{C}\ :\ |z|\,=\,1\ \mbox{ i }\ z\,\neq\,-1\right\}}\)
Ad.2 \(\displaystyle{ z\ =\ 2i\sin\frac32\pi\ =\ 2\,e^{i\frac32\pi}}\)
Z części rzeczywistej dostajesz
\(\displaystyle{ |z|^2-1\ =\ 0}\), czyli masz rozwiązanie:
\(\displaystyle{ \left\{ z\,\in\,\mathbb{C}\ :\ |z|\,=\,1\ \mbox{ i }\ z\,\neq\,-1\right\}}\)
Ad.2 \(\displaystyle{ z\ =\ 2i\sin\frac32\pi\ =\ 2\,e^{i\frac32\pi}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 13:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 3 razy