Pole obszaru między krzywymi

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
benia21
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 10 paź 2006, o 12:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Sosnowiec

Pole obszaru między krzywymi

Post autor: benia21 »

Mam takie zadanko i nie moge sobie z nim poradzić. Prosze o pomocZalezy mi na czasie bo o 15.00 jade na egzamin poprawkowy. a więc:

Obliczyć pole obszaruZAWARTEGOmiędzyKRZYWYMioRÓWNANIACH:
\(\displaystyle{ 9y=x^{2}}\) ; \(\displaystyle{ x-3y+6=0}\)
Jak to rozwiązać?.. Nie wiem czemu ale nie wychodzi mi gorny indeks przy x, tak jak podane w instrukcji, cos zle robie ale prosze nie kasujcie tego postu. ma byc x do potęgi drugiej:)

_________
Nie wychodzi, gdyż to co chcesz napisać w TeXie, umieszcza się między znacznikami:

Kod: Zaznacz cały

[tex] formuła [/tex]
Poprawłem, ciut zmieniłem temat
jasny[/color]
Ostatnio zmieniony 10 paź 2006, o 13:58 przez benia21, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
el payaco
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 6 wrz 2006, o 20:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BrodWay
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 4 razy

Pole obszaru między krzywymi

Post autor: el payaco »

\(\displaystyle{ 9y=x^{2} -> y=\frac{1}{9}x^{2} \\ x-3y+6=0 -> y=\frac{1}{3}x+2}\)
teraz rozwiąż układ równań:
\(\displaystyle{ \left{\begin{array}{l}y=\frac{1}{9}x^2\\y=\frac{1}{3}x+2\end{array}}\)
rozwiązaniem są takie pary liczb: \(\displaystyle{ (-3,1)}\) i \(\displaystyle{ (6,4)}\)
\(\displaystyle{ \int_{-3}^{6}(\frac{1}{3}x+2-\frac{1}{9}x^{2}) dx = 13\frac{1}{2}}\)
benia21
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 10 paź 2006, o 12:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Sosnowiec

Pole obszaru między krzywymi

Post autor: benia21 »

dziekuje bardzo. a skąd ci wyszly te liczby , jak rozwiazac taki uklad rownan?
Awatar użytkownika
el payaco
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 6 wrz 2006, o 20:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BrodWay
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 4 razy

Pole obszaru między krzywymi

Post autor: el payaco »

Podstawiasz za y w drugim równaniu prawą stronę pierwszej równości, następnie obliczasz równanie kwadratowe, które powstało. Z tego równania otrzymujesz, że x=6 i x=-3. Potem podstawiasz otrzymane wartości x do dowolnego równania z układu równań. I tak otrzymujesz liczby o, które pytasz.....
ODPOWIEDZ