Oblicz pole równoległoboku
-
- Użytkownik
- Posty: 286
- Rejestracja: 31 gru 2009, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 12 razy
Oblicz pole równoległoboku
W przestrzeni euklidesowej \(\displaystyle{ V}\) dane są dwa prostopadłe wektory unormowane \(\displaystyle{ \alpha , \beta}\). Obliczyć pole równoległoboku opartego na wektorach \(\displaystyle{ 2 \alpha - \beta , \alpha + \beta}\) .
-
- Użytkownik
- Posty: 1958
- Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 361 razy
Oblicz pole równoległoboku
Może na początek taka wskazówka:
Zauważ, że szukane pole jest równe \(\displaystyle{ G(e_{1},e_{2})}\) , czyli wyznacznikowi Grama wektorów \(\displaystyle{ e_{1}=2 \alpha - \beta}\) oraz \(\displaystyle{ e_{2}= \alpha + \beta}\)
Zauważ, że szukane pole jest równe \(\displaystyle{ G(e_{1},e_{2})}\) , czyli wyznacznikowi Grama wektorów \(\displaystyle{ e_{1}=2 \alpha - \beta}\) oraz \(\displaystyle{ e_{2}= \alpha + \beta}\)