macierz przekształcenia

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
macik1423
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 875
Rejestracja: 8 paź 2009, o 10:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: R do M
Podziękował: 56 razy
Pomógł: 234 razy

macierz przekształcenia

Post autor: macik1423 »

Witam. Potrzebuję pomocy w tym oto przykładzie:
Znaleźć macierz przekształcenia \(\displaystyle{ T \left( \left[\begin{array}{ccc} a_{11} & a_{12} \\ a_{21} & a_{22} \end{array}\right] \right)=\left[\begin{array}{ccc} a_{11} & a_{12} \\ a_{21} & a_{22} \end{array}\right]\left[\begin{array}{ccc}1&2\\3&-1\end{array}\right]}\) w bazie \(\displaystyle{ B=\lbrace\left[\begin{array}{ccc} 1 & 0 \\ 0 & 0 \end{array}\right],\left[\begin{array}{ccc} 0 & 1\\ 0 & 0 \end{array}\right],\left[\begin{array}{ccc} 0 & 0 \\ 1 & 0 \end{array}\right],\left[\begin{array}{ccc} 0 & 0 \\ 0 & 1 \end{array}\right] \rbrace}\)
Awatar użytkownika
Smażony Ogórek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 197
Rejestracja: 27 cze 2007, o 22:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Świdnica
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 23 razy

macierz przekształcenia

Post autor: Smażony Ogórek »

Przemnóż sobie każda macierz z bazy standardowej i zobacz co dostaniesz
macik1423
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 875
Rejestracja: 8 paź 2009, o 10:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: R do M
Podziękował: 56 razy
Pomógł: 234 razy

macierz przekształcenia

Post autor: macik1423 »

Mam taki pomysł ale nie wiem czy dobry żeby wyznaczyć obraz tego przekształcenia T i to będzie tą macierzą przekształcenia ponieważ baza w której to liczymy jest bazą standardową(kanoniczną).
ODPOWIEDZ