Układ równań w zależności od parametru

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Stork
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 6 lis 2009, o 20:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kwidzyn
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 4 razy

Układ równań w zależności od parametru

Post autor: Stork »

rozwiązać układ równań w zależnośći od parametru C. kolumna pierwsza odpowiada wspołczynnikom przy pierwszej niewiadomej x1,2 kolumna przy x2, trzecia przy x3 i czwarta to wyrazy wolne. Robiłem już zadania tego typu jednak gdy ten parametr znajduje się we wszystkich równaniach to nie wiem jak się za to zabrać :. Proszę o pomoc

\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}C&1&1&|1\\1&C&1&|1\\1&1&C&|1\end{array}\right]}\)
Awatar użytkownika
Mariusz M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6909
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1246 razy

Układ równań w zależności od parametru

Post autor: Mariusz M »

Możesz na przykład policzyć takie wyznaczniki (zastosować wzory Cramera)

\(\displaystyle{ \det{\left[\begin{array}{cccc}C&1&1\\1&C&1\\1&1&C\end{array}\right]}\)

\(\displaystyle{ \det{\left[\begin{array}{cccc}1&1&1\\1&C&1\\1&1&C\end{array}\right]}\)

\(\displaystyle{ \det{\left[\begin{array}{cccc}C&1&1\\1&1&1\\1&1&C\end{array}\right]}\)

\(\displaystyle{ \det{\left[\begin{array}{cccc}C&1&1\\1&C&1\\1&1&1\end{array}\right]}\)

Sprawdź dla jakich wartości parametru C
wyznacznik główny jest zerowy i rozpatrz te przypadki oddzielnie
ODPOWIEDZ