wykazać, że funkcjonał g (...) określa mnożenie skalarne ...

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Chmura
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 25 mar 2010, o 14:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poska

wykazać, że funkcjonał g (...) określa mnożenie skalarne ...

Post autor: Chmura »

witam mam problem z takim zadaniem a w sumie to nawet nie mam pojęcia jak to rozwiązać

wykazać, że funkcjonał g: \(\displaystyle{ V^{2}}\) \(\displaystyle{ \rightarrow}\) R określa mnożenie skalarne w przestrzeni V macierzy kwadratowej stopnia drugiego, jeżeli g
\(\displaystyle{ \left( \left[\begin{array}{ccc}a&b\\c&d\end{array}\right]}\), \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}x&y\\v&z\end{array}\right]}\) ) = ax + by + cv + dz.
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5405
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

wykazać, że funkcjonał g (...) określa mnożenie skalarne ...

Post autor: Rogal »

Wystarczy znać definicję iloczynu skalarnego i sprawdzić warunki w niej zawarte.
Nic specjalnego, więc nie licz, że ktoś to zrobi za Ciebie.
ODPOWIEDZ