Napisz równanie parametryczne prostej
Napisz równanie parametryczne prostej
Napisz równanie parametryczne prostej w \(\displaystyle{ R^{3}}\) przechodzącej przez punkty (2,1,0) oraz (3,3,3) i znaleźć kąt pomiędzy tą prostą a prostą przechodzącą przez punkty (0,-3,-6) oraz (3,-4,-4).
-
- Użytkownik
- Posty: 3101
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
Napisz równanie parametryczne prostej
Pierwsza z prostych jest równoległa do wektora [1,2,3]i przechodzi przez [2,1,0], więc ma równanie \(\displaystyle{ \begin{cases} x=2+t \\ y=1+2t\\z=3t \end{cases},\ t \in R}\). Analogicznie druga z prostych jest równoległa do wektora [3,-1,2] itd.
Kąt między prostymi jest taki sam jak kąt między wektorami kierunkowymi, który można wyznaczyć przy pomocy iloczynu skalarnego.
Kąt między prostymi jest taki sam jak kąt między wektorami kierunkowymi, który można wyznaczyć przy pomocy iloczynu skalarnego.
-
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 3 paź 2009, o 12:15
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 2 razy
Napisz równanie parametryczne prostej
Czy rozwiązaniem będzie -5? Jeżeli nie, prosiłbym bardzo o wyjaśnienie, jak to wyliczyćJankoS pisze:Kąt między prostymi jest taki sam jak kąt między wektorami kierunkowymi, który można wyznaczyć przy pomocy iloczynu skalarnego.
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 3101
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
Napisz równanie parametryczne prostej
\(\displaystyle{ \vec{a} = [2,1,0], \left| \vec{a} \right|= \sqrt{5}, \vec{b} = [3,-1,2], \left| \vec{b} \right|= \sqrt{14}, \vec{a} \circ \vec{b}=6-1+0=5 .}\)
Z własności (definicji?) iloczynu skalarnego
\(\displaystyle{ \vec{a} \circ \vec{b}=\left| \vec{a} \right| \cdot \left| \vec{b} \right| \cdot cos \sphericalangle \left(\vec{a},\vec{b} \right) \Rightarrow cos \sphericalangle \left(\vec{a},\vec{b} \right)= \frac{\vec{a} \circ \vec{b}}{\left| \vec{a} \right| \cdot \left| \vec{b} \right|}= \frac{5}{ \sqrt{70} }= \frac{ \sqrt{70} }{14}.}\)
Stąd ten kąt w przybliżeniu wynosi 53,3 stopnia.
Z własności (definicji?) iloczynu skalarnego
\(\displaystyle{ \vec{a} \circ \vec{b}=\left| \vec{a} \right| \cdot \left| \vec{b} \right| \cdot cos \sphericalangle \left(\vec{a},\vec{b} \right) \Rightarrow cos \sphericalangle \left(\vec{a},\vec{b} \right)= \frac{\vec{a} \circ \vec{b}}{\left| \vec{a} \right| \cdot \left| \vec{b} \right|}= \frac{5}{ \sqrt{70} }= \frac{ \sqrt{70} }{14}.}\)
Stąd ten kąt w przybliżeniu wynosi 53,3 stopnia.