układ równań

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
megassj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 5 paź 2006, o 13:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BOCHNIA
Podziękował: 5 razy

układ równań

Post autor: megassj »

mam takie zadanie :dla jakich "a" ukł. równan ma rozwiązania niezerowe
{ax+y+z=0, 2x-ay-2z=0, -x+2y+z=0.Prosiłbym o pomoc.
Awatar użytkownika
Calasilyar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2656
Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 410 razy

układ równań

Post autor: Calasilyar »

mi wychodzi, że dla wszystkich a są tylko zerowe:

\(\displaystyle{ W=\left[\begin{array}{ccc}a&1&1\\2&-a&-2\\-1&2&1\end{array}\right]=a^{2}+3a+4>0}\)

\(\displaystyle{ W_{x}=\left[\begin{array}{ccc}0&1&1\\0&-a&-2\\0&2&1\end{array}\right]=0}\)
\(\displaystyle{ W_{y}=\left[\begin{array}{ccc}a&0&1\\2&0&-2\\-1&0&1\end{array}\right]=0}\)
\(\displaystyle{ W_{z}=\left[\begin{array}{ccc}a&1&0\\2&-a&0\\-1&2&0\end{array}\right]=0}\)

\(\displaystyle{ x=\frac{W_{x}}{W}=0}\)
\(\displaystyle{ y=\frac{W_{y}}{W}=0}\)
\(\displaystyle{ z=\frac{W_{z}}{W}=0}\)

:/
megassj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 5 paź 2006, o 13:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BOCHNIA
Podziękował: 5 razy

układ równań

Post autor: megassj »

megassj pisze:mam takie zadanie :dla jakich "a" ukł. równan ma rozwiązania niezerowe
{ax+y+z=0, 2x-ay-2z=0, -x+2ay+z=0.Prosiłbym o pomoc.teraz poprawilem bo przy trzecim równaniu powinno byc 2ay.
Awatar użytkownika
Calasilyar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2656
Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 410 razy

układ równań

Post autor: Calasilyar »

zauważ, że to nic nie zmieni, och, przepraszam - zmieni: rozwiązania zerowe będą dla \(\displaystyle{ a\in R- \{ -1;0.4 \}}\) (tu powinien byc zbiór dwuelementowy, ale mi coś nie wychodzi )a dla -1 i 0.4 nie będzie rozwiązań
Ostatnio zmieniony 5 paź 2006, o 18:57 przez Calasilyar, łącznie zmieniany 1 raz.
megassj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 5 paź 2006, o 13:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BOCHNIA
Podziękował: 5 razy

układ równań

Post autor: megassj »

może jest jakis bląd w zadaniu,sam nie wiem, ale dzieki za pomoc
ODPOWIEDZ