Wyznacznik macierzy

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
gullit
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 22 mar 2010, o 14:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Wyznacznik macierzy

Post autor: gullit »

\(\displaystyle{ \begin{vmatrix} 1&2&3&4\\-3&2&-5&13\\1&-2&10&4\\-2&9&-8&25\end{vmatrix}}\) K2-2K1, K3-3K1, K4-4K1

\(\displaystyle{ \begin{vmatrix} 1&0&0&0\\-3&8&4&25\\1&-4&7&0\\-2&13&-2&33\end{vmatrix}}\) Laplace względem 1 wiersza

\(\displaystyle{ \begin{vmatrix} 8&4&25\\-4&7&0\\13&-2&33\end{vmatrix}}\) Laplace względem 3 kolumny

\(\displaystyle{ 25 \cdot \begin{vmatrix} -4&7\\13&-2\end{vmatrix} + 33 \cdot \begin{vmatrix} 8&4\\-4&7\end{vmatrix} = -2075+2376=-301}\)

Czy to jest poprawne rozwiązanie?
ODPOWIEDZ