2 zadania z homomorfizmów

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
M?ody1990
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 7 mar 2010, o 11:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3 razy

2 zadania z homomorfizmów

Post autor: M?ody1990 »

Zad1
Czy następujące przkształcenie \(\displaystyle{ \varphi : R_{n}[x](R) \rightarrow R_{n}[x](R)}\) jest liniowe?
\(\displaystyle{ \varphi(f(x))=f(-x)}\)
Zad2
Podać wzór analityczny na homomorfizm \(\displaystyle{ \varphi}\) taki, że:
\(\displaystyle{ \varphi: R^{3}(R) \rightarrow R^{2}(R)}\) i \(\displaystyle{ \varphi( a_{i})= b_{i}; i=1,2,3}\)
\(\displaystyle{ a_{1}=(1,0,0), a_{2}=(0,1,0), a_{3}=(0,0,1)
b_{1}=(1,2), b_{2}=(2,1), b_{3}=(1,1)}\)
ODPOWIEDZ