wyznacznik macierzy

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
m.muszy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 12 paź 2009, o 21:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krakow
Podziękował: 2 razy

wyznacznik macierzy

Post autor: m.muszy »

\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 0&1&3&0\\4&5&2&2\\-2&-1&-3&0\\4&2&5&0\end{bmatrix}}\)

Mam tu policzyć jakiś wyznacznik. Nie mam pojęcia jak to robić; wiem, że korzysta się z twierdzenie Laplace'a ale o co tam chodzi to już nie mam pojęcia. Jakie kolumny/wiersze mam odjąć dodać, skąd to wiedzieć?
agulka1987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3090
Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 879 razy

wyznacznik macierzy

Post autor: agulka1987 »

\(\displaystyle{ (-1)^6 \cdot 2 \cdot det \begin{bmatrix}0&1&3\\-2&-1&-3\\4&2&5\end{bmatrix} = 2(0-12-12+12+0+10) = 2 \cdot (-2)=-4}\)
m.muszy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 12 paź 2009, o 21:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krakow
Podziękował: 2 razy

wyznacznik macierzy

Post autor: m.muszy »

Okej ale skąd to wszystko sie wzięło ? Np to \(\displaystyle{ (-1) ^{6}}\) ? I z jakiej racji ta macierz sie skróciła o jeden wiersz i kolumnę ?
miodzio1988

wyznacznik macierzy

Post autor: miodzio1988 »

Rozwiniecie Laplace'a
m.muszy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 12 paź 2009, o 21:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krakow
Podziękował: 2 razy

wyznacznik macierzy

Post autor: m.muszy »

Niestety nie mam pojęcia o co w tym rozwinięciu chodzi więc temat to zamknięcia
ODPOWIEDZ