Wektory, iloczyn skalarny oaz wektorowy

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
tarczel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 6 mar 2010, o 21:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin

Wektory, iloczyn skalarny oaz wektorowy

Post autor: tarczel »

Mam problem z dwoma zadaniami:
zad1:
\(\displaystyle{ a=p-r}\), \(\displaystyle{ b=2q-r}\), \(\displaystyle{ c=q+3r}\)
Oblicz \(\displaystyle{ a\circ(b\times c)}\) jezeli \(\displaystyle{ p\circ(q\times r)=2}\)
zad2:
\(\displaystyle{ (abc)=2}\)
Oblicz \(\displaystyle{ (pqr)}\), jezeli \(\displaystyle{ p=2a+b}\), \(\displaystyle{ q=3b-5c}\), \(\displaystyle{ r=2c-a}\)

Co wogóle oznacza zapis: \(\displaystyle{ (pqr)}\)?? Długość? Pole? nie rozumiem a na egzaminie tak było.-- 14 mar 2010, o 22:18 --może chodzi o iloczyn mieszany? Można iloczyn mieszany zapisywać w ten sposób?
ODPOWIEDZ