macierz odwrotna

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
bulias
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 11 sie 2009, o 17:26
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

macierz odwrotna

Post autor: bulias »

hej
mam do odwrócenia taką macierz:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&-1&0&0\\0&1&-1&0\\0&0&1&-1\\0&0&0&1\end{array}\right]}\)
i gdy ją odwrócę to wychodzi mi taka macierz:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&1&0&0\\0&1&1&0\\0&0&1&1\\0&0&0&1\end{array}\right]}\)
Czy ta pierwsza macierz jest dobrze odwrócona ? Bo jak sprawdzam np: z wolframalhpa to macierz odwrotna wychodzi inna niż ta która jest powyżej. Macierz odwracam doklejając macierz jednostkową.
Awatar użytkownika
nuclear
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1501
Rejestracja: 22 paź 2006, o 12:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 264 razy

macierz odwrotna

Post autor: nuclear »

sprawdź wymnażając pierwszą macierz przez drugą czy dostaniesz macierz jednostkową
Jeżeli tak to masz dobrze rozwiązane zadanie jeżeli nie gdzieś jest błąd.
ODPOWIEDZ