Mam rozwiązać ten układ
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2y+z=-3\\
x+z=1 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ z}\) mam przyjąć jako parametr
Układ 2 równań z 3 niewiadomymi
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 11 mar 2010, o 18:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnów
Układ 2 równań z 3 niewiadomymi
Ostatnio zmieniony 11 mar 2010, o 18:18 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
Układ 2 równań z 3 niewiadomymi
No to mamy, że \(\displaystyle{ x=1-z}\)
Z pierwszego wyznaczamy \(\displaystyle{ y}\):
\(\displaystyle{ 2y+z=-3}\)
\(\displaystyle{ 2y=-3-z}\)
\(\displaystyle{ y= \frac{-3-z}{2}}\)
I mamy rozwiązanie \(\displaystyle{ x=1-z}\) i \(\displaystyle{ y= \frac{-3-z}{2}}\)
Z pierwszego wyznaczamy \(\displaystyle{ y}\):
\(\displaystyle{ 2y+z=-3}\)
\(\displaystyle{ 2y=-3-z}\)
\(\displaystyle{ y= \frac{-3-z}{2}}\)
I mamy rozwiązanie \(\displaystyle{ x=1-z}\) i \(\displaystyle{ y= \frac{-3-z}{2}}\)