Diagonalizacja, ciężki przypadek

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
kajler
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 11 mar 2010, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice

Diagonalizacja, ciężki przypadek

Post autor: kajler »

Witam

Dostałem macierz do diagonalizacji:

\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&1&1\\2&2&2\\3&3&3\end{array}\right]}\)

Po obliczeniu wyznacznik wychodzi -L^3 + 6 L^2 + 12 i tu jest problem - wychodzi, że dla <6 L jest dodatnie, dla >7 ujemne, pochodna w [6,7] jest ujemna, więc L w tym przedziale maleje, czyli może przeciąć oś X tylko raz, wniosek taki, że istnieje tylko jeden pierwiastek i macierz nie jest diagonalizowalna. Dobrze rozumije ?

Cały problem w tym, że ja muszę ten pierwiastek podać.

Podobno w tym przykładzie chodzi o to, aby nie brać się od razu za wyznacznik regułą Sarrusa, trzeba pokombinować w wierszami i u góry uzyskać coś w stylu 6-L, tyle usłyszałem i nie do końca rozumiem.
Awatar użytkownika
Mariusz M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6908
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1246 razy

Diagonalizacja, ciężki przypadek

Post autor: Mariusz M »

Jak już chcesz korzystać z wartości własnych to
Oblicz wartości własne np korzystając z rozwinięcia Laplace

\(\displaystyle{ \begin{cases} \lambda_{1}=\lambda_{2}=0 \\ \lambda_{3}=6 \end{cases}}\)

Następnie oblicz wektory własne (rozwiązując układ równań jednorodnych dla każdej wartości własnej)
Wektory własne to kolejne kolumny macierzy przejścia


W Tablicach Mizerskiego jest napisane że rozkład Jordana
najlepiej stosować do macierzy symetrycznych i hermitowskich
Ta macierz nie jest ani ta ani ta więc zostaje
rozkład SVD
ODPOWIEDZ