macierz odwrotna

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
tomkoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 7 mar 2010, o 16:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

macierz odwrotna

Post autor: tomkoo »

witam mam mały problemik, internetowe kalkulatory podają inne odpowiedzi niż wikipedia więc trafiłem tutaj
O to zadanie:
Dana jest macierz A=\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}-1&2\\0&1\end{array}\right]}\). Macierz odwrotna A ^{-1} ma postać:

a)\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}1&2\\0&-1\end{array}\right]}\)

b)\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}-1&0\\2&1\end{array}\right]}\)

c)\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}-1&2\\0&1\end{array}\right]}\)

d) inna
miodzio1988

macierz odwrotna

Post autor: miodzio1988 »

Wynik pomnoz przez swoją macierz i powinna Ci wyjsc macierz jednostkowa
silvaran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1300
Rejestracja: 6 sty 2009, o 20:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Warszawa
Podziękował: 60 razy
Pomógł: 123 razy

macierz odwrotna

Post autor: silvaran »

C. Wymnóż sobie i Ci wyjdzie
tomkoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 7 mar 2010, o 16:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

macierz odwrotna

Post autor: tomkoo »

chodzi o pomnożenie przez wyznacznik? skoro tak to nie wychodzi
miodzio1988

macierz odwrotna

Post autor: miodzio1988 »

Ale jaki wyznacznik? Dwie macierze masz wymnozyc.
tomkoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 7 mar 2010, o 16:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

macierz odwrotna

Post autor: tomkoo »

ok dzięki za pomoc
ODPOWIEDZ