wyznaczyc macierz X

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
wojtus4
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 2 wrz 2006, o 14:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice

wyznaczyc macierz X

Post autor: wojtus4 »

jak wyznaczyc macierz X z tego rownania

\(\displaystyle{ A A^{T} X = B}\)

\(\displaystyle{ A\left[\begin{array}{ccc}1&2&1\\0&1&1\end{array}\right]}\) \(\displaystyle{ B\left[\begin{array}{c}1\\-1\end{array}\right]}\)

musialbym pomnozyc lewostronie przez \(\displaystyle{ A^{-1}}\) tylko jak wyznaczyc det A z takiej macierz tzn 2x3

[ Dodano: 21 Wrzesień 2006, 17:53 ]
chyba ze pomnozylbym \(\displaystyle{ A A^{T}}\) i wtedy powstalaby mi macierz 2 x 2 i moglbym policzyc z niej wyznacznik i wtedy pomnozyc przez jej odwrotnosc
Awatar użytkownika
Emiel Regis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1495
Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 71 razy
Pomógł: 225 razy

wyznaczyc macierz X

Post autor: Emiel Regis »

O widzisz, wymnóż obie macierze, ponieważ tylko z macierzy kwadratowej da się policzyć wyznacznik a co za tym idzie próbować ją odwrócic.
ODPOWIEDZ