y2x oraz x>0. PRzedstaw ilustrację graficzną.
Z ilustracją graficzną sobie poradzę, ale nie mam pojęcia jak zabrać się za peirwszą część zadania... Z góry dzięki za wszelką pomoc
Oblicz pole obszaru ograniczonego zależnościami...
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
Oblicz pole obszaru ograniczonego zależnościami...
zapewne pole trzeba bedzie liczyć przez całki, jeśli dobrze zaznaczyłąś obszar ,to nie powinno byc problemu
[ Dodano: 20 Wrzesień 2006, 15:18 ]
\(\displaystyle{ y< \frac{1}{\sqrt{2x}}}\)- tak?
[ Dodano: 20 Wrzesień 2006, 15:32 ]
i najprościej policzyc
\(\displaystyle{ \int_{0}^{\frac{1}{2}}{\frac{dx}{\sqrt{2x}}}}\) to wyjdzie większy obszar, a potem odjąć pole trójkąta o wierzchołkach (0;0)(0.5; 0)(0.5; 1)
[ Dodano: 20 Wrzesień 2006, 15:18 ]
\(\displaystyle{ y< \frac{1}{\sqrt{2x}}}\)- tak?
[ Dodano: 20 Wrzesień 2006, 15:32 ]
i najprościej policzyc
\(\displaystyle{ \int_{0}^{\frac{1}{2}}{\frac{dx}{\sqrt{2x}}}}\) to wyjdzie większy obszar, a potem odjąć pole trójkąta o wierzchołkach (0;0)(0.5; 0)(0.5; 1)
Oblicz pole obszaru ograniczonego zależnościami...
Wielkie dzięki za pomoc... A teraz zorientowa.łam się, że nie wiem jak narysować wykres do pierwszego wzoru