równanie płaszczyzny + punkt + 2 równoległe wektory

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
debianek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 8 lis 2008, o 12:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 3 razy

równanie płaszczyzny + punkt + 2 równoległe wektory

Post autor: debianek89 »

Jak wyznaczyć równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt \(\displaystyle{ A = (1,0,3)}\) oraz która jest równoległa do dwóch wektorów \(\displaystyle{ p = 2i + 3j -5k, q = - i - j + 2k}\) ?
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

równanie płaszczyzny + punkt + 2 równoległe wektory

Post autor: Crizz »

Iloczyn wektorowy tych wektorów jest prostopadły do szukanej płaszczyzny.

Wzór na równanie płaszczyzny prostopadłej do wektora \(\displaystyle{ [A,B,C]}\) i przechodzącej przez dany punkt \(\displaystyle{ (x_{0},y_{0},z_{0})}\):

\(\displaystyle{ [A,B,C] \circ [x-x_{0},y-y_{0},z-z_{0}]=0}\)
oraetlabora
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 7 wrz 2014, o 14:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

równanie płaszczyzny + punkt + 2 równoległe wektory

Post autor: oraetlabora »

skąd wiadomo, że iloczyn wektorowy tych wektorów jest prostopadły do szukanej płaszczyzny?
ODPOWIEDZ