wymiar...>czy ten wzór zachodzi zawsze..?!

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11415
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

wymiar...>czy ten wzór zachodzi zawsze..?!

Post autor: mol_ksiazkowy »

\(\displaystyle{ dim(E+F)=dim E + dim F}\)
Awatar użytkownika
Emiel Regis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1495
Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 71 razy
Pomógł: 225 razy

wymiar...>czy ten wzór zachodzi zawsze..?!

Post autor: Emiel Regis »

Powiem więcej, on tylko w szczególnym przypadku zachodzi. Mianowicie wtedy kiedy tamta suma jest prosta.
liu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1330
Rejestracja: 10 paź 2004, o 13:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów
Pomógł: 104 razy

wymiar...>czy ten wzór zachodzi zawsze..?!

Post autor: liu »

No, wezmy dwie podprzestrzenie przestrzeni R^3 E = Lin( (1,0,0) ), F = Lin( (2,0,0) ), wtedy dim(E+F) = 1, dimE = dimF = 1, wiec 1 =/= 2 oczywiscie
ODPOWIEDZ