Komutator operatorów

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Awatar użytkownika
teqnick
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 15 sie 2009, o 21:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy

Komutator operatorów

Post autor: teqnick »

Czy ktoś miły i łaskawy mógłby wykonać to zadanie?
Z góry dziękuję

Dane są 2 operatory:
\(\displaystyle{ A=x\frac{d}{dy}-y\frac{d}{dx}}\)
\(\displaystyle{ B=y\frac{d}{dz}-z\frac{d}{dy}}\)
Obliczyć komutator \(\displaystyle{ [A,B]=AB-BA}\)
działająć na funkcję próbną \(\displaystyle{ \phi(x,y,z)}\)
ODPOWIEDZ