Równanie macierzowe

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Rychlapl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 28 lut 2010, o 17:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Równanie macierzowe

Post autor: Rychlapl »

Witam, mam problem z równaniem macierzowym. Dochodzę do podanego niżej momentu (o ile tam już nie ma błędu) i dalej klops.

Równanie:
\(\displaystyle{ X- \left(\begin{bmatrix} 3&1\\4&2\end{bmatrix} \cdot \begin{bmatrix}2&-3\end{bmatrix} ^{T} \begin{bmatrix} 3&1\\4&2\end{bmatrix} \cdot \begin{bmatrix}2&-3\end{bmatrix} ^{T} \right) ^{T}=X \cdot \begin{bmatrix}-1&-1\\-5&-2\end{bmatrix}}\)
A dochodzę do postaci:

\(\displaystyle{ X-\begin{bmatrix} 3&3\end{bmatrix}= X \cdot\begin{bmatrix} -1&-1\\-5&-2\end{bmatrix}}\)

P.S. Nie umiem zrobić w tym pierwszym równaniu żeby nawias rozpoczynał się po minusie, a kończył tam gdzie się kończy zamiast tego małego pod koniec.
Ostatnio zmieniony 28 lut 2010, o 19:07 przez miki999, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Poprawa wiadomości (wykorzystałem kod z posta poniżej).
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

Równanie macierzowe

Post autor: JankoS »

Rychlapl pisze: P.S. Nie umiem zrobić w tym pierwszym równaniu...
Wyrażenie

Kod: Zaznacz cały

egin{bmatrix} 3&1\4&2end{bmatrix} cdot egin{bmatrix}2&-3end{bmatrix} ^{T} egin{bmatrix} 3&1\4&2end{bmatrix} cdot egin{bmatrix}2&-3end{bmatrix} ^{T} 
Powinno się zaczynać po "("w wyrażeniu

Kod: Zaznacz cały

 left( 
ight)

Dostejemy
\(\displaystyle{ X- \left(\begin{bmatrix} 3&1\\4&2\end{bmatrix} \cdot \begin{bmatrix}2&-3\end{bmatrix} ^{T} \begin{bmatrix} 3&1\\4&2\end{bmatrix} \cdot \begin{bmatrix}2&-3\end{bmatrix} ^{T} \right) ^{T}=X \cdot \begin{bmatrix}-1&-1\\-5&-2\end{bmatrix}}\)
To co Kolega liczył jest poprawne. Z ostatnego z lewej strony wynika, że \(\displaystyle{ X=[a,b].}\) Wtedy
\(\displaystyle{ [a-3,b-3]=[a,b]\begin{bmatrix}-1&-1\\-5&-2\end{bmatrix}=[-a-5b,-a-2b]}\). I definicja równości macierzy.
Rychlapl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 28 lut 2010, o 17:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Równanie macierzowe

Post autor: Rychlapl »

Wyszło mi, że \(\displaystyle{ a= \frac{6}{5} \wedge b= \frac{3}{5}}\)
Mam rację?
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

Równanie macierzowe

Post autor: JankoS »

Nie. Wystarczy wstawić do równości.
Rychlapl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 28 lut 2010, o 17:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Równanie macierzowe

Post autor: Rychlapl »

Ok, pomyliłem się przy liczeniu. Jeśli cię dobrze zrozumiałem, to miałem sobie zrobić układ równań z:
\(\displaystyle{ [a-3,b-3]=[-a-5b,-a-2b]}\)?
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

Równanie macierzowe

Post autor: JankoS »

Tak. a = -6, b = 3.
ODPOWIEDZ