wyznacznik macierzy

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
mk9087
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 9 lut 2010, o 08:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: KKKK

wyznacznik macierzy

Post autor: mk9087 »

wytłumaczy mi ktos po kolei jak sie oblicza wyznacznik macierzy

\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&2&3&1\\1&1&1&1\\1&2&4&1\\0&1&1&2\end{bmatrix}}\)
Ostatnio zmieniony 26 lut 2010, o 12:22 przez xanowron, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
Mariusz M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6909
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1246 razy

wyznacznik macierzy

Post autor: Mariusz M »

mk9087, zajrzyj do kompendium pod rozkład LU

142865.htm

Ten przykład jest wprost stworzony do rozkładu LU

\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&2&3&1\\1&1&1&1\\1&2&4&1\\0&1&1&2\end{bmatrix}}\)

Pierwszy wiersz przepisujemy a elementy pierwszej kolumny (te poniżej głównej przekątnej)
dzielimy przez element podstawowy

\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&2&3&1\\1&1&1&1\\1&2&4&1\\0&1&1&2\end{bmatrix}}\)

Obliczamy uzupełnienie Schura

\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&2&3&1\\1&-1&-2&0\\1&0&1&0\\0&1&1&2\end{bmatrix}}\)


Drugi wiersz przepisujemy a elementy drugiej kolumny (te poniżej głównej przekątnej)
dzielimy przez element podstawowy

\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}1&2&3&1\\1&-1&-2&0\\1&0&1&0\\0&-1&1&2\end{bmatrix}}\)

Obliczamy uzupełnienie Schura

\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&2&3&1\\1&-1&-2&0\\1&0&1&0\\0&-1&-1&2\end{bmatrix}}\)

Kolejne kroki nie zmienią nam macierzy rozkładu

\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&2&3&1\\1&-1&-2&0\\1&0&1&0\\0&-1&-1&2\end{bmatrix}}\)

Ponieważ nie zamienialiśmy żadnych wierszy wystarczy teraz policzyć iloczyn elementów na głównej przekątnej

\(\displaystyle{ \det{A}=-2}\)
ODPOWIEDZ