sprawdzić czy wektory tworzą bazę

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
kullcia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 25 lut 2010, o 09:08
Płeć: Kobieta
Podziękował: 28 razy

sprawdzić czy wektory tworzą bazę

Post autor: kullcia »

witam:)
mam dosyć poważny problem... domyślam się, że to zadanie jest proste, ale w ogóle nie mam pojęcia jak go zrobić...
Sprawdź, czy wektory \(\displaystyle{ e_{1}=(1,0,0)}\), \(\displaystyle{ e_{2}=(1,1,1)}\), \(\displaystyle{ e_{3}=(1,1,0)}\) tworzą bazę w \(\displaystyle{ R^{3}}\)
bardzo proszę o pomoc...
Kamil_B
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1958
Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 361 razy

sprawdzić czy wektory tworzą bazę

Post autor: Kamil_B »

Wektory są \(\displaystyle{ 3}\) czyli tyle ile wynosi wymiar \(\displaystyle{ \mathbb{R}^{3}}\).
Wystarczy więc sprawdzić ich liniową niezależność.
W tym celu wpisz je w macierz i sprawdź czy jej wyznacznik jest \(\displaystyle{ \neq 0}\).
kullcia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 25 lut 2010, o 09:08
Płeć: Kobieta
Podziękował: 28 razy

sprawdzić czy wektory tworzą bazę

Post autor: kullcia »

aaa... no to łatwe:) dzięki wielkie!
ODPOWIEDZ