obliczyć macierz odwrotną - Mathematica
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 25 lut 2010, o 16:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
obliczyć macierz odwrotną - Mathematica
Witam, będę wdzięczny jeśli ktoś powie mi dlaczego wychodzą mi 2 różne wyniki przy obliczaniu takiej macierzy:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&1&2\\2&1&0\\0&-1&0\end{array}\right]}\)
Gdy liczę na papierze i w Mathematica wyznacznik= -4
natomiast przy liczeniu macierzy dopełnień ręcznie otrzymuję macierz zerową a w programie:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}0&-2&-2\\0&0&4\\-2&1&-1\end{array}\right]}\)
Czym to jest spowodowane?
Pozdrawiam,
Piotrek
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&1&2\\2&1&0\\0&-1&0\end{array}\right]}\)
Gdy liczę na papierze i w Mathematica wyznacznik= -4
natomiast przy liczeniu macierzy dopełnień ręcznie otrzymuję macierz zerową a w programie:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}0&-2&-2\\0&0&4\\-2&1&-1\end{array}\right]}\)
Czym to jest spowodowane?
Pozdrawiam,
Piotrek
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
obliczyć macierz odwrotną - Mathematica
Mylisz się. Z czego Ci wychodzi macierz zerowa? Pokaż np jak obliczasz dopełnienie elementu \(\displaystyle{ 1,3}\).
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 25 lut 2010, o 16:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
obliczyć macierz odwrotną - Mathematica
Hej, dziękuję za zainteresowanie moim problem
no więc tak:
wszystkie elementy macierzy dopełnień liczę ze wzoru: \(\displaystyle{ d _{ij}=(-1) ^{i+j}* \left|{minor} \right|}\)
a więc:
\(\displaystyle{ d _{11}=(-1) ^{1+1} * \begin{vmatrix} 1&0\\-1&0\end{vmatrix}=1*(1*0+(-1)*0-0*(-1)-0*1)=0}\)
\(\displaystyle{ d _{12}=(-1) ^{1+2} * \begin{vmatrix} 2&0\\0&0\end{vmatrix}=-1*0=0}\)
\(\displaystyle{ d _{13}=(-1) ^{1+3} * \begin{vmatrix} 2&1\\0&-1\end{vmatrix}=1*0=0}\)
\(\displaystyle{ d _{21}=(-1) ^{2+1} * \begin{vmatrix} 1&2\\-1&0\end{vmatrix}=-1*0=0}\)
\(\displaystyle{ d _{22}=(-1) ^{2+2} * \begin{vmatrix} 1&2\\0&0\end{vmatrix}=1*0=0}\)
\(\displaystyle{ d _{23}=(-1) ^{2+3} * \begin{vmatrix} 1&1\\0&-1\end{vmatrix}=-1*0=0}\)
\(\displaystyle{ d _{31}=(-1) ^{3+1} * \begin{vmatrix} 1&2\\1&0\end{vmatrix}=1*0=0}\)
\(\displaystyle{ d _{32}=(-1) ^{3+2} * \begin{vmatrix} 1&2\\2&0\end{vmatrix}=-1*0=0}\)
\(\displaystyle{ d _{33}=(-1) ^{3+3} * \begin{vmatrix} 1&1\\2&1\end{vmatrix}=1*0=0}\)
Pozdrawiam!
no więc tak:
wszystkie elementy macierzy dopełnień liczę ze wzoru: \(\displaystyle{ d _{ij}=(-1) ^{i+j}* \left|{minor} \right|}\)
a więc:
\(\displaystyle{ d _{11}=(-1) ^{1+1} * \begin{vmatrix} 1&0\\-1&0\end{vmatrix}=1*(1*0+(-1)*0-0*(-1)-0*1)=0}\)
\(\displaystyle{ d _{12}=(-1) ^{1+2} * \begin{vmatrix} 2&0\\0&0\end{vmatrix}=-1*0=0}\)
\(\displaystyle{ d _{13}=(-1) ^{1+3} * \begin{vmatrix} 2&1\\0&-1\end{vmatrix}=1*0=0}\)
\(\displaystyle{ d _{21}=(-1) ^{2+1} * \begin{vmatrix} 1&2\\-1&0\end{vmatrix}=-1*0=0}\)
\(\displaystyle{ d _{22}=(-1) ^{2+2} * \begin{vmatrix} 1&2\\0&0\end{vmatrix}=1*0=0}\)
\(\displaystyle{ d _{23}=(-1) ^{2+3} * \begin{vmatrix} 1&1\\0&-1\end{vmatrix}=-1*0=0}\)
\(\displaystyle{ d _{31}=(-1) ^{3+1} * \begin{vmatrix} 1&2\\1&0\end{vmatrix}=1*0=0}\)
\(\displaystyle{ d _{32}=(-1) ^{3+2} * \begin{vmatrix} 1&2\\2&0\end{vmatrix}=-1*0=0}\)
\(\displaystyle{ d _{33}=(-1) ^{3+3} * \begin{vmatrix} 1&1\\2&1\end{vmatrix}=1*0=0}\)
Pozdrawiam!
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
obliczyć macierz odwrotną - Mathematica
Aaaaa bo Ty tak fajnie liczysz wyznaczniki stopnia 2
\(\displaystyle{ \begin{vmatrix} a&b\\ c&d\end{vmatrix}=ad-bc}\)
Teraz policz.
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ \begin{vmatrix} a&b\\ c&d\end{vmatrix}=ad-bc}\)
Teraz policz.
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 25 lut 2010, o 16:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
obliczyć macierz odwrotną - Mathematica
hmmm... to dużo zmienia, faktycznie wychodzi tak jak w programie
Wielkie dzięki! mam tylko jedno pytanie- czy dobrze rozumiem że w wyznacznikach 2go stopnia nie muszę dopisywać tych dodatkowych wierszy?
Pozdrawiam!
Wielkie dzięki! mam tylko jedno pytanie- czy dobrze rozumiem że w wyznacznikach 2go stopnia nie muszę dopisywać tych dodatkowych wierszy?
Pozdrawiam!
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
obliczyć macierz odwrotną - Mathematica
Przez "dopisywanie tych dodatkowych wierszy" rozumiesz stosowanie tzw metody Sarrusa? Ona działa tylko i wyłącznie dla wyznaczników stopnia 3. Wyznaczniki stopnia 2 oblicza się tak, jak pisałam wyżej.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 25 lut 2010, o 16:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
obliczyć macierz odwrotną - Mathematica
OK, dokładnie o to mi chodziło.
Serdecznie dziękuję za pomoc!
Serdecznie dziękuję za pomoc!
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
obliczyć macierz odwrotną - Mathematica
pioadam, Jak chcesz koniecznie z Sarrusa to możesz zamiast wykreślać wiersz i kolumnę
możesz je wyzerować
(W sumie to możesz wyzerować tylko kolumnę albo tylko wiersz i wstawić w odpowiednie miejsce jedynkę)
Za element na przecięciu wiersza i kolumny przyjmujesz jedynkę
Jeżeli suma indeksów tego elementu jest nieparzysta to zmieniasz znak tego elementu
I wtedy możesz stosować Sarrusa bo minory będą stopnia 3.
możesz je wyzerować
(W sumie to możesz wyzerować tylko kolumnę albo tylko wiersz i wstawić w odpowiednie miejsce jedynkę)
Za element na przecięciu wiersza i kolumny przyjmujesz jedynkę
Jeżeli suma indeksów tego elementu jest nieparzysta to zmieniasz znak tego elementu
I wtedy możesz stosować Sarrusa bo minory będą stopnia 3.