programowanie liniowe - w tym miejscu utknęłam...

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
impuls21
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 24 lut 2010, o 23:00
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa

programowanie liniowe - w tym miejscu utknęłam...

Post autor: impuls21 »

Witam ponownie

niestety znowu musze was prosic o pomoc...
zadanko ma tresc : rozwiąz zadanie programowania liniowego :

no i zaczelam je robic, ale niestety chyba jestem za glupia :/

oto zadanko :

\(\displaystyle{ f( x_{1} , x_{2}) = 5 x_{1} + 6 x_{2} \rightarrow min}\)
\(\displaystyle{ 4 x_{1} + x_{2} \ge 20}\)
\(\displaystyle{ 2 x_{1} + 8 x_{2} \ge 40}\)
\(\displaystyle{ x_{1}, x_{2} \ge 0}\)


no i zaczelam je rozwiazywac :

doprowadzenie do postaci kanonicznej :
\(\displaystyle{ 5 x_{1} + 6 x_{2} + 0 x_{3} + 0 x_{4} \rightarrow min}\)
\(\displaystyle{ 4 x_{1} + x_{2} + x_{3} = 20}\)
\(\displaystyle{ 2 x_{1} + 8 x_{2} + x_{4} = 40}\)
\(\displaystyle{ x_{1}, x_{2}, x_{3}, x_{4} =0}\)

Bazowa postac kanoniczna:
\(\displaystyle{ 5 x_{1} + 6 x_{2} + 0 x_{3} + 0 x_{4} \rightarrow min}\)
\(\displaystyle{ 4 x_{1} + x_{2} +1 x_{3} + 0x_{4} = 20}\)
\(\displaystyle{ 2 x_{1} + 8 x_{2} + 0x_{3} +1 x_{4} = 40}\)
\(\displaystyle{ x_{1}, x_{2}, x_{3}, x_{4} =0}\)

no i nie wiem co dalej :/
ODPOWIEDZ