obliczyć rząd macierzy
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 29 sty 2010, o 12:02
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
obliczyć rząd macierzy
jak mam obliczyć ten rząd macierzy
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&2&1&1&3&0\\-1&0&1&3&1&2\\-1&-1&0&1&-1&1\\1&3&2&3&5&1\end{bmatrix}}\)
czy w tym przypadku mogę zamienić wiersz pierwszy na wiersz trzeci?
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} -1&-1&0&1&-1&1\\-1&0&1&3&1&2\\1&2&1&1&3&0\\1&3&2&3&5&1\end{bmatrix}}\) jaką metodą najłatwiej będzie mi obliczyć ten rząd macierzy?
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&2&1&1&3&0\\-1&0&1&3&1&2\\-1&-1&0&1&-1&1\\1&3&2&3&5&1\end{bmatrix}}\)
czy w tym przypadku mogę zamienić wiersz pierwszy na wiersz trzeci?
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} -1&-1&0&1&-1&1\\-1&0&1&3&1&2\\1&2&1&1&3&0\\1&3&2&3&5&1\end{bmatrix}}\) jaką metodą najłatwiej będzie mi obliczyć ten rząd macierzy?
- nuclear
- Użytkownik
- Posty: 1501
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 12:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 264 razy
obliczyć rząd macierzy
najłatwiej Gaussem. W wyjściowej zrób \(\displaystyle{ W_2+W_1\\W_3+W_1\\W_4-W_1}\)
zobacz co z tego wyjdzie pewnie trzeba będzie dalej stosować metodę Gaussa.
zobacz co z tego wyjdzie pewnie trzeba będzie dalej stosować metodę Gaussa.
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 29 sty 2010, o 12:02
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 29 sty 2010, o 12:02
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
obliczyć rząd macierzy
dobrze,a jeśli wykonuję W2+W1 to liczę tak według tych danych wierszy -1+1=0,O+2=2 ... czy zmieniam znaki ?
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
obliczyć rząd macierzy
agulka1987, Można też zliczać ilość liniowo niezależnych wierszy/kolumn
Wybrać sobie wiersz lub kolumnę (najlepiej tę co ma najwięcej zer) i wyzerować go (zostawiając jeden element)
Gdy już zostanie jeden element to zwiększamy licznik liniowo niezależnych wierszy/kolumn
i skreślamy wiersz i kolumnę na przecięciu której znajduje się niezerowy element
Jeżeli wyzeruje się nam cały wiesz/kolumna to skreślamy ją bez zwiększania licznika liniowo niezależnych wierszy/kolumn
Tylko przy liczeniu wyznacznika podczas zamiany dwóch wybranych wierszy w jednym z nich
zmieniasz wszystkim elementom znaki
Wybrać sobie wiersz lub kolumnę (najlepiej tę co ma najwięcej zer) i wyzerować go (zostawiając jeden element)
Gdy już zostanie jeden element to zwiększamy licznik liniowo niezależnych wierszy/kolumn
i skreślamy wiersz i kolumnę na przecięciu której znajduje się niezerowy element
Jeżeli wyzeruje się nam cały wiesz/kolumna to skreślamy ją bez zwiększania licznika liniowo niezależnych wierszy/kolumn
Tylko przy liczeniu wyznacznika podczas zamiany dwóch wybranych wierszy w jednym z nich
zmieniasz wszystkim elementom znaki
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 29 sty 2010, o 12:02
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
obliczyć rząd macierzy
zaczęłam liczyć na tych wierszach w2+w1,w3+w1,w4-w1 wyszło mi coś takiego? Czy może ktoś sprawdzić czy dobrze to obliczyłam,proszę o pomoc co mam zrobić w następnej kolejności?
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&2&1&1&3&0\\0&2&2&4&4&2\\0&1&1&2&2&1\\0&1&1&2&2&1\end{bmatrix}}\)
-- 25 lut 2010, o 17:37 --
do mojego poprzedniego pytania dołączam to czy teraz powinnam skreślić kolumnę 1-wszą i wiersz 1-wszy? czyli wyszło by coś takiego ?
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}&2&2&4&4&2\\&1&1&2&2&1\\&1&1&2&2&1\end{bmatrix}}\)
dalej liczyć na wierszach
-- 25 lut 2010, o 18:00 --
halo jest tu ktoś?-- 25 lut 2010, o 19:06 --czy ktoś mi pomoże przy tym zadaniu bardzo proszę;)
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&2&1&1&3&0\\0&2&2&4&4&2\\0&1&1&2&2&1\\0&1&1&2&2&1\end{bmatrix}}\)
-- 25 lut 2010, o 17:37 --
do mojego poprzedniego pytania dołączam to czy teraz powinnam skreślić kolumnę 1-wszą i wiersz 1-wszy? czyli wyszło by coś takiego ?
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}&2&2&4&4&2\\&1&1&2&2&1\\&1&1&2&2&1\end{bmatrix}}\)
dalej liczyć na wierszach
-- 25 lut 2010, o 18:00 --
halo jest tu ktoś?-- 25 lut 2010, o 19:06 --czy ktoś mi pomoże przy tym zadaniu bardzo proszę;)
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 29 sty 2010, o 12:02
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
obliczyć rząd macierzy
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&2&1&1&3&0\\0&1&1&2&2&1\\0&1&1&2&2&1\\0&1&1&2&2&1\end{bmatrix}}\) ?;/
- nuclear
- Użytkownik
- Posty: 1501
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 12:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 264 razy
obliczyć rząd macierzy
powinno być odwrotnie czyli \(\displaystyle{ W_2-2W_4\\W_3-W_4}\)
i teraz wyciągnij wnioski. Chociaż z macierzy w poście powyżej też powinnaś wyciągnąc wniosek o rzędzie.
i teraz wyciągnij wnioski. Chociaż z macierzy w poście powyżej też powinnaś wyciągnąc wniosek o rzędzie.
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
obliczyć rząd macierzy
Tak wtedy wychodzi takie coś
\(\displaystyle{ rank\begin{bmatrix} 1&2&1&1&3&0\\0&2&2&4&4&2\\0&1&1&2&2&1\\0&1&1&2&2&1\end{bmatrix}=1+rank\begin{bmatrix}&2&2&4&4&2\\&1&1&2&2&1\\&1&1&2&2&1\end{bmatrix}}\)
jeżeli chcesz zliczać ilość liniowo niezależnych wierszy kolumn
Teraz znowu zerujesz elementy wybranego wiersza/kolumny tak aby został tylko jeden
Dwa wiersze wyzerują się całkowicie i ostatecznie otrzymamy że
\(\displaystyle{ rank\begin{bmatrix} 1&2&1&1&3&0\\0&2&2&4&4&2\\0&1&1&2&2&1\\0&1&1&2&2&1\end{bmatrix}=1+rank\begin{bmatrix}1&1&2&2&1\end{bmatrix}=2}\)
\(\displaystyle{ rank\begin{bmatrix} 1&2&1&1&3&0\\0&2&2&4&4&2\\0&1&1&2&2&1\\0&1&1&2&2&1\end{bmatrix}=1+rank\begin{bmatrix}&2&2&4&4&2\\&1&1&2&2&1\\&1&1&2&2&1\end{bmatrix}}\)
jeżeli chcesz zliczać ilość liniowo niezależnych wierszy kolumn
Teraz znowu zerujesz elementy wybranego wiersza/kolumny tak aby został tylko jeden
Dwa wiersze wyzerują się całkowicie i ostatecznie otrzymamy że
\(\displaystyle{ rank\begin{bmatrix} 1&2&1&1&3&0\\0&2&2&4&4&2\\0&1&1&2&2&1\\0&1&1&2&2&1\end{bmatrix}=1+rank\begin{bmatrix}1&1&2&2&1\end{bmatrix}=2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 29 sty 2010, o 12:02
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska