wyznaczenie macierzy odwrotnej - podobno proste...

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
impuls21
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 24 lut 2010, o 23:00
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa

wyznaczenie macierzy odwrotnej - podobno proste...

Post autor: impuls21 »

poprosilam juz o pomoc przy wyznaczeniu pola pomiedzy krzywymi , a tutaj jeszcze okazalo sie ,ze poza tym musze wyznczyc macierz odwrotna ...

\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 2&5&7\\-2&1&-3\\1&1&3\end{bmatrix}}\)

liczac wyznacznik wyszedl mi -12

no i potem standardowo \(\displaystyle{ b_{11}}\) itd.... ale cos mi tu nie wychodzi,,, :/

prosze o pomoc...
Awatar użytkownika
Mariusz M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6909
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1246 razy

wyznaczenie macierzy odwrotnej - podobno proste...

Post autor: Mariusz M »

impuls21, Chcesz liczyć to metodą wyznacznikową
czy metodą eliminacji Gaussa-Jordana

\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 2&5&7&1&0&0\\-2&1&-3&0&1&0\\1&1&3&0&0&1\end{bmatrix}}\)

\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}1&1&3&0&0&1 \\-2&1&-3&0&1&0\\2&5&7&1&0&0\end{bmatrix}}\)

\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}1&1&3&0&0&1 \\0&3&3&0&1&2\\0&3&1&1&0&-2\end{bmatrix}}\)

\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}1&1&3&0&0&1 \\0&3&3&0&1&2\\0&0&-2&1&-1&-4\end{bmatrix}}\)

\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}1&1&3&0&0&1 \\0&6&6&0&2&4\\0&0&-6&3&-3&-12\end{bmatrix}}\)

\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}1&1&3&0&0&1 \\0&6&0&3&-1&-8\\0&0&-6&3&-3&-12\end{bmatrix}}\)

\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}2&2&6&0&0&2 \\0&6&0&3&-1&-8\\0&0&-6&3&-3&-12\end{bmatrix}}\)

\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}2&2&0&3&-3&-10 \\0&6&0&3&-1&-8\\0&0&-6&3&-3&-12\end{bmatrix}}\)

\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}6&6&0&9&-9&-30 \\0&6&0&3&-1&-8\\0&0&6&-3&3&12\end{bmatrix}}\)

\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}6&0&0&6&-8&-22 \\0&6&0&3&-1&-8\\0&0&6&-3&3&12\end{bmatrix}}\)

\(\displaystyle{ A^{-1}= \frac{1}{6} \begin{bmatrix} 6&-8&-22 \\ 3&-1&-8\\-3&3&12 \end{bmatrix}}\)
Ostatnio zmieniony 25 lut 2010, o 00:07 przez Mariusz M, łącznie zmieniany 1 raz.
impuls21
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 24 lut 2010, o 23:00
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa

wyznaczenie macierzy odwrotnej - podobno proste...

Post autor: impuls21 »

no wlasnie chodzi o metode wyznacznikowa , i nie wiem jak ja to licze, ale wychodzi mi 12 :/ a powinno wyjsc podobno 6...
schabik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 24 lut 2010, o 20:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

wyznaczenie macierzy odwrotnej - podobno proste...

Post autor: schabik »

Wyznacznik to 6. Prawdopodobnie zgubiłeś minus.

Liczysz metodą Sarrusa?

2 * 1 * 3 + 5 * (-3) * 1 + 7 * (-2) * 1 +
- 7 * 1 * 1 - (-3) * 1 * 2 - 5 * (-2) * 3 =

= 6 - 15 - 14 - 7 + 6 + 30 = 12 - 7 + 30 - 29 = 12 - 7 + 1 = 12 - 6 = 6
Awatar użytkownika
Mariusz M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6909
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1246 razy

wyznaczenie macierzy odwrotnej - podobno proste...

Post autor: Mariusz M »

\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 2&5&7\\-2&1&-3\\1&1&3\end{bmatrix}}\)

\(\displaystyle{ \det{\begin{bmatrix} 2&5&7\\-2&1&-3\\1&1&3\end{bmatrix}}= \left(6-15-14 \right)- \left(-30-6+7 \right)=-23+29=6}\)

\(\displaystyle{ b_{11}=\det{ \begin{bmatrix} 1&-3 \\ 1&3 \end{bmatrix} }=3- \left(-3 \right)=6}\)

\(\displaystyle{ b_{12}=-\det{ \begin{bmatrix} -2&-3 \\ 1&3 \end{bmatrix} }=- \left(-6- \left(-3 \right) \right) =3}\)

\(\displaystyle{ b_{13}=\det{ \begin{bmatrix} -2&1 \\ 1&1 \end{bmatrix} }=-2-1=-3}\)

\(\displaystyle{ b_{21}=-\det{ \begin{bmatrix} 5&7 \\ 1&3 \end{bmatrix} }=- \left(15-7 \right)=-8}\)

\(\displaystyle{ b_{22}=\det{ \begin{bmatrix} 2&7 \\ 1&3 \end{bmatrix} }=6-7=-1}\)

\(\displaystyle{ b_{23}=-\det{ \begin{bmatrix} 2&5 \\ 1&1 \end{bmatrix} }=- \left(2-5 \right) =3}\)

\(\displaystyle{ b_{31}=\det{ \begin{bmatrix} 5&7 \\ 1&-3 \end{bmatrix} }=-15-7=-22}\)

\(\displaystyle{ b_{32}=-\det{ \begin{bmatrix} 2&7 \\ -2&1 \end{bmatrix} }=- \left(-6- \left( -14\right) \right) =-8}\)

\(\displaystyle{ b_{33}=\det{ \begin{bmatrix} 2&5 \\ -2&1 \end{bmatrix} }=2- \left(-10 \right)=12}\)

\(\displaystyle{ A^{-1}= \frac{1}{6} \begin{bmatrix} 6&3&-3 \\ -8&-1&3\\-22&-8&12 \end{bmatrix}^{T}}\)

\(\displaystyle{ A^{-1}= \frac{1}{6} \begin{bmatrix} 6&-8&-22 \\ 3&-1&-8\\-3&3&12 \end{bmatrix}}\)
impuls21
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 24 lut 2010, o 23:00
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa

wyznaczenie macierzy odwrotnej - podobno proste...

Post autor: impuls21 »

dziekuje najmocniej - juz rozumiem - faktycznie zgubilam minus :/
ODPOWIEDZ