Macierz z liczbą zespoloną

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
mudvane
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 17 lut 2010, o 23:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ziemia
Podziękował: 1 raz

Macierz z liczbą zespoloną

Post autor: mudvane »

Mam takie oto zadanie

Obliczyć

\(\displaystyle{ \left| \begin{array}{ccccc}
1 & z^{2} & z \\
z & 1 & z^{2} \\
z^{2} & z & 1
\end{array} \right|}\)


dla

\(\displaystyle{ z=\frac{1}{2}-i\frac{\sqrt{3}}{2}}\)

Uprzejmie proszę o rozwiązanie. Z góry dziękuję
miodzio1988

Macierz z liczbą zespoloną

Post autor: miodzio1988 »

A problem to? Metoda Sarrusa i liczysz.
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

Macierz z liczbą zespoloną

Post autor: Szemek »

Swoją drogą, ciekawą własność mają wyznaczniki macierzy, gdzie wiersze (lub kolumny) są permutacjami zbioru zawierającego co raz to wyższe potęgi danej liczby.

mudvane, jaki Ci wyszedł wyznacznik?
mudvane
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 17 lut 2010, o 23:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ziemia
Podziękował: 1 raz

Macierz z liczbą zespoloną

Post autor: mudvane »

zatem metoda Sarrusa

\(\displaystyle{ W=1+z^{3}+z^{6}-z^{3}-z^{3}-z^{3}=1+\left(\frac{1}{2}-i\frac{\sqrt{3}}{2}\right)^3+\left(\frac{1}{2}-i\frac{\sqrt{3}}{2}\right)^6-\left(\frac{1}{2}-i\frac{\sqrt{3}}{2}\right)^3-\left(\frac{1}{2}-i\frac{\sqrt{3}}{2}\right)^3-\left(\frac{1}{2}-i\frac{\sqrt{3}}{2}\right)^3=...}\)

i teraz to co do potęgi trzeciej ze wzoru skróconego mnożenia? pomocy...
miodzio1988

Macierz z liczbą zespoloną

Post autor: miodzio1988 »

\(\displaystyle{ 1+z^{3}+z^{6}-z^{3}-z^{3}-z^{3}= 1+z ^{6} -2z ^{3}}\)
I teraz wstawiasz. Korzystasz od razu ze wzoru de Moivrea
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

Macierz z liczbą zespoloną

Post autor: Szemek »

\(\displaystyle{ 1-2z^3+z^6 = (z^3-1)^2 \rightarrow z = \frac{1}{2}-i\frac{\sqrt{3}}{2} \\
\left[ \left( \frac{1}{2}-i\frac{\sqrt{3}}{2} \right)^3 - 1 \right]^2 = ... = (-1-1)^2 = 4}\)
ODPOWIEDZ