macierz odwrotna

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Tyson
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 55
Rejestracja: 21 sty 2010, o 22:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

macierz odwrotna

Post autor: Tyson »

Oblicz macierz odwrotną:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}
1 & 2 \\
3 & 2 \end{bmatrix} \cdot X = \begin{bmatrix}
1 & 2 \\
6 & 7 \end{bmatrix}}\)


Nie wiem czy dobrze robiłem to zadanie bo obliczyłem \(\displaystyle{ X = A^{-1} \cdot B}\) i było źle... ;/
Ostatnio zmieniony 17 lut 2010, o 19:27 przez Szemek, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

macierz odwrotna

Post autor: Nakahed90 »

Schemat jest dobry.
Tyson
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 55
Rejestracja: 21 sty 2010, o 22:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

macierz odwrotna

Post autor: Tyson »

no i mi wychodzi, że X = -2 i to jest źle ;/
Ostatnio zmieniony 17 lut 2010, o 19:32 przez Tyson, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

macierz odwrotna

Post autor: Szemek »

Pokaż jak to liczysz.
Ostrzegam, że post bez LaTeX-a wyrzucę od razu do kosza.
Tyson
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 55
Rejestracja: 21 sty 2010, o 22:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

macierz odwrotna

Post autor: Tyson »

\(\displaystyle{ A = \begin{bmatrix}
1 & 2 \\
3 & 2 \end{bmatrix} = - 8}\)


\(\displaystyle{ D^{T} = \begin{bmatrix}
6 & -4 \\
-5 & 2 \end{bmatrix} = - 8}\)



\(\displaystyle{ A^{-1} = \frac{1}{-8} \cdot -8 = 1}\)

\(\displaystyle{ X = 1 \cdot (-2) = -2}\)

No i nie wiem co mam źle.
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

macierz odwrotna

Post autor: Szemek »

Tyson, zastanów się czy Twoje zadanie dotyczy macierzy 2x2, czy ich wyznaczników. Bo widzę, że Ty liczysz ich wyznaczniki.
Tyson
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 55
Rejestracja: 21 sty 2010, o 22:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

macierz odwrotna

Post autor: Tyson »

A jak się liczy 2x2?
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

macierz odwrotna

Post autor: Szemek »

\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} a & b \\ c & d \\ \end{bmatrix}^{-1} = \frac{1}{ad - bc} \begin{bmatrix} d & -b \\ -c & a \\ \end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ A = \begin{bmatrix} 1 & 2 \\ 3 & 2 \end{bmatrix} \\
A^{-1} = \begin{bmatrix} -\frac{1}{2} & \frac{1}{2} \\ \frac{3}{4} & -\frac{1}{4} \end{bmatrix} \\
X = A^{-1} \cdot B = \begin{bmatrix} -\frac{1}{2} & \frac{1}{2} \\ \frac{3}{4} & -\frac{1}{4} \end{bmatrix} \cdot \begin{bmatrix} 1 & 2 \\ 6 & 7 \end{bmatrix} = \begin{bmatrix} \frac{5}{2} & \frac{5}{2} \\ -\frac{3}{4} & -\frac{1}{4} \end{bmatrix}}\)
Tyson
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 55
Rejestracja: 21 sty 2010, o 22:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

macierz odwrotna

Post autor: Tyson »

O kurcze! Wielkie dzięki! Szczerze mówiąc to pierwszy raz ten wzór na oczy widzę bo w zeszycie z wykładów go nie mam ;/
ODPOWIEDZ