wektor prostopadły i ....

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
drakan29
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 16 lut 2010, o 21:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ZG

wektor prostopadły i ....

Post autor: drakan29 »

Witam . mam pare zadan z wektorami ktore chciałbym nauczyc sie rozwiazywac a warunkiem tego jest mozliwosc zobaczenia przykładu rozwiazanego . i prosze sie nie wymadrzac ze licze na gotowce bo tak nie jest. Pierwsze zadanie to : znalesc wektor prostopadły do wektorow np . A = [3,2,1] B=[4,5,3] kolejne zadanie to wyznacz rownanie płaszczyzny przechodzacej przez punkt P= [1,5,1] i rownoległej do wektorow u=[2,1,6] i v=[3,5,6]
silvaran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1300
Rejestracja: 6 sty 2009, o 20:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Warszawa
Podziękował: 60 razy
Pomógł: 123 razy

wektor prostopadły i ....

Post autor: silvaran »

Przyda Ci się iloczyn wektorowy do tych zadań W zasadzie tylko to jest Ci potrzebne. Iloczyn wektorowy dla wektorów nie równoległych, to taki wektor, który jest równocześnie do obu z nich prostopadły.
Definicję znajdziesz sobie na wikipedii
drakan29
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 16 lut 2010, o 21:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ZG

wektor prostopadły i ....

Post autor: drakan29 »

Dobrze iloczyn wektorowy potrafie wyliczyc . wynikiem tego bedzie wektor prostopadły? czy trzeba dalej cos kombinowac zeby wektor prostopadły wskazac? odnosnie pierwszego zadania
silvaran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1300
Rejestracja: 6 sty 2009, o 20:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Warszawa
Podziękował: 60 razy
Pomógł: 123 razy

wektor prostopadły i ....

Post autor: silvaran »

Tak, wynikiem tego będzie wektor prostopadły do obu (ale nalezy pamiętać, że to zachodzi dla wektorów, które nie są równoległe )
A co do drugiego. Płaszczyznę można wyznaczyć przez punkt, który się w niej zawiera i wektor do niej prostopadły. Ty masz podany punkt i dwa wektory, do których płaszczyzna ma być równoległa. Teraz kombinuj
drakan29
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 16 lut 2010, o 21:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ZG

wektor prostopadły i ....

Post autor: drakan29 »

a w drugim zadaniu to : licze iloczyn wektorowy , pozniej podstawiam do rownania płaszczyzny wynik iloczynu i wspołrzedne punktu wyznaczajac przy okazji D i zapisuje wynik?-- 17 lut 2010, o 01:37 --wyszedł mi taki wynik : rownanie płaszczyzny -24x+6y+7z-13=0
jak by ktos mogł sprawdzic był bym wdzieczny:)
silvaran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1300
Rejestracja: 6 sty 2009, o 20:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Warszawa
Podziękował: 60 razy
Pomógł: 123 razy

wektor prostopadły i ....

Post autor: silvaran »

drakan29 pisze:wyszedł mi taki wynik : rownanie płaszczyzny -24x+6y+7z-13=0
jak by ktos mogł sprawdzic był bym wdzieczny:)
Dobrze jest
ODPOWIEDZ