postac bazowa

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
astuhu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 359
Rejestracja: 24 lut 2009, o 21:36
Płeć: Kobieta
Podziękował: 87 razy
Pomógł: 35 razy

postac bazowa

Post autor: astuhu »

Mam takie pytanie:
co rozumiemy przez postac bazowa?
Na cwiczeniach robilismy tak, ze zawsze sprowadzalismy do postaci:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&2&3\\0&1&6\\0&0&1\end{array}\right]}\)

ale w jednej ksiazce widze ze niekoniecznie to jest jedyna poprawna opcja...

Czy to ponizej to rowniez jest postac bazowa:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}6&0&-13|-7\\0&3&1|4\end{array}\right]}\)
???


A i jak wskazać rozwiązania bazowe nieujemne? Np. tutaj? Skoro nie znam [dokładnych] rozwiązań?
ODPOWIEDZ