Witam mam problem, mógłby ktoś mi wytłumaczyć jak się liczy wyznacznik oraz x1 metodą Cramera na przykładzie :
\(\displaystyle{ A=
\begin{bmatrix}
2 & 3 & 4 & 1 \\
5 & 1 & 3 & 2 \\
4 & 2 & 1 & 1 \\
3 & 1 & 2 & 4 \end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ b =
\begin{bmatrix}
3 \\
3 \\
2 \\
1 \end{bmatrix}}\)
prosiłbym o dość szczegółowe rozwiązanie jeżeli można
Oblicz Wyznacznik Metoda Cramera
Oblicz Wyznacznik Metoda Cramera
Ostatnio zmieniony 15 lut 2010, o 13:25 przez Szemek, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: LaTeX - jeśli nie wiesz, co to jest - lepiej się dowiedz.
Powód: LaTeX - jeśli nie wiesz, co to jest - lepiej się dowiedz.
-
- Użytkownik
- Posty: 1300
- Rejestracja: 6 sty 2009, o 20:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Warszawa
- Podziękował: 60 razy
- Pomógł: 123 razy
Oblicz Wyznacznik Metoda Cramera
Chodzi o rozwiązanie układu AX=B?
Więc metodą Cramera liczysz tak:
1. Wyznacznik macierzy \(\displaystyle{ A}\)
2. Wyznacznik macierzy \(\displaystyle{ A^{j}}\) gdzie j jest kolumną macierzy A w miejsce której należy wstawić macierz wyrazów wolnych B
3. Niewiadomą \(\displaystyle{ x _{j}}\) uzyskasz dzieląc wyznacznik macierzy \(\displaystyle{ A^{j}}\) przez wyznacznik macierzy \(\displaystyle{ A}\)
Rozumiesz?
Więc metodą Cramera liczysz tak:
1. Wyznacznik macierzy \(\displaystyle{ A}\)
2. Wyznacznik macierzy \(\displaystyle{ A^{j}}\) gdzie j jest kolumną macierzy A w miejsce której należy wstawić macierz wyrazów wolnych B
3. Niewiadomą \(\displaystyle{ x _{j}}\) uzyskasz dzieląc wyznacznik macierzy \(\displaystyle{ A^{j}}\) przez wyznacznik macierzy \(\displaystyle{ A}\)
Rozumiesz?
Oblicz Wyznacznik Metoda Cramera
no rozumiem mam juz to obliczone tylko chcialbym wiedziec jakie wyniki wyszly.
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Oblicz Wyznacznik Metoda Cramera
\(\displaystyle{ x=\frac{1}{3} \\ y=\frac{2}{3} \\ t=\frac{1}{3} \\ z=0}\)