Witam!
Mam takie zadanie:
Dany jest kwadrat o kolejnych wierzchołkach A(4,2) B(-4,-2). Wyznacz współrzędne wierzchołka C tego kwadratu.
Policzyłem:
Dł.boku tego kwadratu \(\displaystyle{ \sqrt{63+16} = 4 \sqrt{5}}\)
wyznaczyłem wzór funkcji liniowej boku AB y=\(\displaystyle{ \frac{1}{2}x}\) i BC y=-2x-10
aby wyznaczyć współrzędne, przyrównałem do siebie 2 dł.boków (AB i BC) uzyskałem równanie kwadratowe 5 \(\displaystyle{ x^{2}}\)+40x=0
Wyliczyłem x1=-8 i x2=0 i to będą dwie współrzędne x-owe, i tu już mam problem bo nie wiem jak odczytać, wyznaczyć współrzędne y-owe.
Jeśli mógł by ktoś napisać i objaśnić skąd się je odczytuje,wylicza był bym bardzo wdzięczny
Wyznacz współrzędne
- mcbob
- Użytkownik
- Posty: 479
- Rejestracja: 15 gru 2008, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poland
- Pomógł: 69 razy
Wyznacz współrzędne
Ogólnie to polecam tego typu zadania robić na wektorach. Mamy wtedy dużo mniej pisania i obliczeń więc jest po prostu szybciej. A co twojego pytania. Wstaw sobie wyliczone iksy do równania prostej BC i wylicz igreki.