Mnożenie macierzy
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 16 gru 2009, o 21:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 1 raz
Mnożenie macierzy
Mam takie oto zadanie
\(\displaystyle{ A=}\)\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}2&0&1&5\\-4&5&0&-2\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ B=}\)\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}-5&1&3&-5\\3&0&2&0\\2&2&1&0\\0&1&5&1\end{array}\right]}\)
Czy da się te macierze jakoś pomnożyć ??
Mi sie wydaje, że nie bo liczba kolumn w A nie równa sie wierszy w B ale takie mam polecenie. Może jest jakiś sposób o ktorym nie wiem
\(\displaystyle{ A=}\)\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}2&0&1&5\\-4&5&0&-2\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ B=}\)\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}-5&1&3&-5\\3&0&2&0\\2&2&1&0\\0&1&5&1\end{array}\right]}\)
Czy da się te macierze jakoś pomnożyć ??
Mi sie wydaje, że nie bo liczba kolumn w A nie równa sie wierszy w B ale takie mam polecenie. Może jest jakiś sposób o ktorym nie wiem
-
- Użytkownik
- Posty: 256
- Rejestracja: 24 mar 2007, o 14:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łomża / Warszawa
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 46 razy
Mnożenie macierzy
okon pisze:czy na pewno?Mi sie wydaje, że nie bo liczba kolumn w A nie równa sie wierszy w B
A= 4x2
B= 4x4
C=...?
przeczytaj, na pewno Ci się rozjaśni
Poprawka:
A : 2x4
B : 4x4
Najpierw pisze się liczbę wierszy potem kolumn.
Możesz mnożyć macierze gdy ta "lewa" macierz ma tyle samo kolumn co prawa macierz wierszy.
Jeśli:
A : mxn
B : nxk
to C : mxk
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 16 gru 2009, o 21:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 1 raz
Mnożenie macierzy
A mam jeszcze pytanie bo mam kolejny podpunkt
jakim przekształceniom liniowym odpowiadają te macierze ( w odpowiednich przestrzeniach zadano bazy kanoniczne) proszę o jakieś wskazówki
jakim przekształceniom liniowym odpowiadają te macierze ( w odpowiednich przestrzeniach zadano bazy kanoniczne) proszę o jakieś wskazówki
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 16 gru 2009, o 21:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 1 raz
Mnożenie macierzy
\(\displaystyle{ A=}\) \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}2&0&1&5\\-4&5&0&-2\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ B=}\)\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}-5&1&3&-5\\3&0&2&0\\2&2&1&0\\0&1&5&1\end{array}\right]}\)
Jakim przekształceniom liniowym odpowiadają te macierze ( w odpowiednich przestrzeniach zadano bazy kanoniczne) proszę o jakieś wskazówki
\(\displaystyle{ B=}\)\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}-5&1&3&-5\\3&0&2&0\\2&2&1&0\\0&1&5&1\end{array}\right]}\)
Jakim przekształceniom liniowym odpowiadają te macierze ( w odpowiednich przestrzeniach zadano bazy kanoniczne) proszę o jakieś wskazówki
Ostatnio zmieniony 14 lut 2010, o 18:46 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Tematy połączono.
Powód: Tematy połączono.
- mcbob
- Użytkownik
- Posty: 479
- Rejestracja: 15 gru 2008, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poland
- Pomógł: 69 razy
Mnożenie macierzy
W A mamy \(\displaystyle{ f(a,b,c,d)=(2a+c+5d,-4a+5b-2d)}\) Można to rozpisywać ale w bazach kanonicznych to od razu widać.
- mcbob
- Użytkownik
- Posty: 479
- Rejestracja: 15 gru 2008, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poland
- Pomógł: 69 razy
Mnożenie macierzy
Mamy odwzorowanie liniowe
\(\displaystyle{ f(x _{1},x_{2},x_{3},x_{4})=(y _{1},y_{2})}\)
W bazach kanonicznych wystarczy po prostu rozwiązać sobie równanie
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}2&0&1&5\\-4&5&0&-2\end{array}\right] \cdot \left[\begin{array}{c}x _{1} \\x_{2}\\x_{3}\\x_{4}\end{array}\right]=\left[\begin{array}{c}y _{1} \\y_{2}\end{array}\right]}\)
W B analogicznie tyle że tam masz większą macierz
\(\displaystyle{ f(x _{1},x_{2},x_{3},x_{4})=(y _{1},y_{2})}\)
W bazach kanonicznych wystarczy po prostu rozwiązać sobie równanie
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}2&0&1&5\\-4&5&0&-2\end{array}\right] \cdot \left[\begin{array}{c}x _{1} \\x_{2}\\x_{3}\\x_{4}\end{array}\right]=\left[\begin{array}{c}y _{1} \\y_{2}\end{array}\right]}\)
W B analogicznie tyle że tam masz większą macierz
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 16 gru 2009, o 21:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 1 raz
Mnożenie macierzy
Dzięki wielkie jutro mam kolokwium poprawkowe i muszę umieć to bo wypada zaliczyć
A mam jeszcze jeden podpunkt znaleźć obraz wektora \(\displaystyle{ x=(0,1,-1,2)}\) w tych przeształceniach przy bazach kanonicznych
A mam jeszcze jeden podpunkt znaleźć obraz wektora \(\displaystyle{ x=(0,1,-1,2)}\) w tych przeształceniach przy bazach kanonicznych
- mcbob
- Użytkownik
- Posty: 479
- Rejestracja: 15 gru 2008, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poland
- Pomógł: 69 razy
Mnożenie macierzy
Wystarczy że do równania macierzowego zamiast \(\displaystyle{ x _{1},x _{2},x _{3},x _{4}}\) wstawisz sobie ten wektor. I otrzymasz wtedy rozwiązanie.
PS W bazach kanonicznych to wszystko jest proste. W innych bazach sprawa się trochę komplikuje. Ale w związku z tym że nie pytasz o przykłady z bazami nie kanonicznymi zakładam że albo to cię nie obowiązuje, albo to.... umiesz, albo po prostu jeszcze do tego nie doszedłeś
PS W bazach kanonicznych to wszystko jest proste. W innych bazach sprawa się trochę komplikuje. Ale w związku z tym że nie pytasz o przykłady z bazami nie kanonicznymi zakładam że albo to cię nie obowiązuje, albo to.... umiesz, albo po prostu jeszcze do tego nie doszedłeś
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 16 gru 2009, o 21:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 1 raz
Mnożenie macierzy
Dzięki jeszcze raz
Mam bazy logarytmiczne jeszcze ale miałem z tego jedno zadanie takie dosyć proste. W innych są tylko kanoniczne więc mam nadzieję, że jeśli bedą jutro bazy to tylko kanoniczne.
Mam bazy logarytmiczne jeszcze ale miałem z tego jedno zadanie takie dosyć proste. W innych są tylko kanoniczne więc mam nadzieję, że jeśli bedą jutro bazy to tylko kanoniczne.