oblicz metodą Cramera

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
zara6
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 14 lut 2010, o 15:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kielce
Podziękował: 1 raz

oblicz metodą Cramera

Post autor: zara6 »

\(\displaystyle{ \begin{cases} y+5z=2 \\ 2x-3y=13 \\ y+3z=-3 \end{cases}}\)

obliczyć sposobem Cramera


Prosze o pomoc:) dzięki
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

oblicz metodą Cramera

Post autor: Nakahed90 »

Jaki masz problem w tym zadaniu?
zara6
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 14 lut 2010, o 15:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kielce
Podziękował: 1 raz

oblicz metodą Cramera

Post autor: zara6 »

ogólnie matma nie jest dla mnie a jest mi potrzebne to na jutro....
miodzio1988

oblicz metodą Cramera

Post autor: miodzio1988 »

No to zacznij się uczyc juz teraz. google i masz wzory. Czego w tych wzorach nie rozumiesz?
kaczor13134
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 18 mar 2010, o 21:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: óć
Podziękował: 1 raz

oblicz metodą Cramera

Post autor: kaczor13134 »

Ja tez nie wiem jak to zrobic bo pomimo ze mam wzory i google to nic mi to nie dalo bo wszedzie sa przyklady na macierz kwadratowa typu 2x2 3x3 itp a nie ma na prostokątne jak tu 2x3
Awatar użytkownika
Mariusz M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6909
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1246 razy

oblicz metodą Cramera

Post autor: Mariusz M »

Macierz główna układu jest kwadratowa wiec nie powinno być problemu

\(\displaystyle{ \begin{cases} y+5z=2 \\ 2x-3y=13 \\ y+3z=-3 \end{cases}}\)

\(\displaystyle{ \begin{array}{ccccc} 0&1&5&0&1\\2&-3&0&2&-3\\0&1&3&0&1 \end{array}}\)

\(\displaystyle{ \det{A}= \left(0+0+10 \right)- \left(6+0+0 \right)=4}\)

\(\displaystyle{ \begin{array}{ccccc} 2&1&5&2&1\\13&-3&0&13&-3\\-3&1&3&-3&1 \end{array}}\)

\(\displaystyle{ \det{A_{x}}= \left(-18+0+65 \right)- \left(39+0+45 \right) =47-84=-37}\)

\(\displaystyle{ \begin{array}{ccccc} 0&2&5&0&2\\2&13&0&2&13\\0&-3&3&0&-3 \end{array}}\)

\(\displaystyle{ \det{A_{y}}= \left( 0+0-30\right)- \left(12+0+0 \right) =-42}\)

\(\displaystyle{ \begin{array}{ccccc} 0&1&2&0&1\\2&-3&13&2&-3\\0&1&-3&0&1 \end{array}}\)

\(\displaystyle{ \det{A_{z}}= \left( 0+0+4\right)- \left(-6+0+0 \right)=10}\)

\(\displaystyle{ \begin{cases} x=- \frac{37}{4} \\ y= -\frac{42}{4}\\z= \frac{10}{4} \end{cases}}\)
ODPOWIEDZ