Równanie macierzowe
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 3 lut 2010, o 16:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wielkopolska
Równanie macierzowe
Mam problem z tym równaniem, mam zapisane jej rozwiązanie, oto one
\(\displaystyle{ AX+BX=X+A}\)
\(\displaystyle{ (A+B)X=X+A}\)
\(\displaystyle{ (A+B-I)X=A/(A+B-I)^{-1}}\) - i tu nie wiem dlaczego ten X zniknął po prawej stronie z równania wyżej, może mi to ktoś wyjaśnić?
No a to dalsze rozwiązanie:
\(\displaystyle{ (A+B-I)(A+B-I)^{-1}X=(A+B-I)^{-1}A}\)
\(\displaystyle{ IX=(A+B-I)^{-1}A}\)
\(\displaystyle{ X=(A+B-I)^{-1}A}\)
\(\displaystyle{ AX+BX=X+A}\)
\(\displaystyle{ (A+B)X=X+A}\)
\(\displaystyle{ (A+B-I)X=A/(A+B-I)^{-1}}\) - i tu nie wiem dlaczego ten X zniknął po prawej stronie z równania wyżej, może mi to ktoś wyjaśnić?
No a to dalsze rozwiązanie:
\(\displaystyle{ (A+B-I)(A+B-I)^{-1}X=(A+B-I)^{-1}A}\)
\(\displaystyle{ IX=(A+B-I)^{-1}A}\)
\(\displaystyle{ X=(A+B-I)^{-1}A}\)
Równanie macierzowe
Został przeniesiony na lewą stronęi tu nie wiem dlaczego ten X zniknął po prawej stronie z równania wyżej, może mi to ktoś wyjaśnić?
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 3 lut 2010, o 16:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wielkopolska
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 3 lut 2010, o 16:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wielkopolska
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 3 lut 2010, o 16:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wielkopolska
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 3 lut 2010, o 16:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wielkopolska
Równanie macierzowe
no to wtedy będzie X(A+I), czyli w sumie to przekształcenie jest odwrotnością wyłączenia przed nawias.
Ostatnio zmieniony 14 lut 2010, o 15:29 przez mateusz250, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 3 lut 2010, o 16:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wielkopolska
Równanie macierzowe
A mam taką teorie: z lewej byłoby po przeniesieniu (A+B)X-X, no i -X "włączamy" do nawiasu a to wtedy jest I, czy moje rozumowanie jest dobre?
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 3 lut 2010, o 16:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wielkopolska