wyznacz macierz

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
astuhu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 359
Rejestracja: 24 lut 2009, o 21:36
Płeć: Kobieta
Podziękował: 87 razy
Pomógł: 35 razy

wyznacz macierz

Post autor: astuhu »

wyznaczyc macierz z X z rownania macierzowego
\(\displaystyle{ C=(A ^{-1} X) ^{T} B + 2B}\)
Gdzie A, B, C sa danymi macierzami nieosobliwymi stopnia 3.

doszlam do:
\(\displaystyle{ C=(A ^{-1}) ^{T}B \cdot X^{T} B + 2B}\)

I nie wiem co dalej.. Mógłby ktoś pomóc?
Da się to jakoś rozbić?
miodzio1988

wyznacz macierz

Post autor: miodzio1988 »

\(\displaystyle{ C=(A ^{-1}) ^{T}B \cdot X^{T} B + 2B}\)
Nie za duzo B?
astuhu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 359
Rejestracja: 24 lut 2009, o 21:36
Płeć: Kobieta
Podziękował: 87 razy
Pomógł: 35 razy

wyznacz macierz

Post autor: astuhu »

W sumie..
czyli:
\(\displaystyle{ C=(A ^{-1}) ^{T}B \cdot X^{T}+ 2B}\)
\(\displaystyle{ CB ^{-1} =(A ^{-1}) ^{T} \cdot X ^{T} + 2}\)
I co można dalej zrobić..?
miodzio1988

wyznacz macierz

Post autor: miodzio1988 »

\(\displaystyle{ C+2B=(A ^{-1}) ^{T}B \cdot X^{T}}\)
I teraz mnozysz przez macierz odwrotną z lewej strony
astuhu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 359
Rejestracja: 24 lut 2009, o 21:36
Płeć: Kobieta
Podziękował: 87 razy
Pomógł: 35 razy

wyznacz macierz

Post autor: astuhu »

ale przez która macierz: odwrotna do B? To mnożyłam..?
A jak się pozbyć tego [T] zeby zostalo samo X?
miodzio1988

wyznacz macierz

Post autor: miodzio1988 »

Transponowac?
astuhu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 359
Rejestracja: 24 lut 2009, o 21:36
Płeć: Kobieta
Podziękował: 87 razy
Pomógł: 35 razy

wyznacz macierz

Post autor: astuhu »

ale wtedy bede miala inne transponowane, a mam z tego wyznacznik obliczyc.
Poza tym da sie to wyliczyc tak, zeby bylo mnozenie?
Bo z dzielenia nijak tego wyznacznika nie wylicze?
miodzio1988

wyznacz macierz

Post autor: miodzio1988 »

Poza tym da sie to wyliczyc tak, zeby bylo mnozenie?
Bo z dzielenia nijak tego wyznacznika nie wylicze?
Nie ma czegos takiego jak dzielenie macierzy. Ja Ci proponował mnozenie i juz. A co sie dzieje z wyznacznikiem gdy transponujesz macierz.,e?
astuhu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 359
Rejestracja: 24 lut 2009, o 21:36
Płeć: Kobieta
Podziękował: 87 razy
Pomógł: 35 razy

wyznacz macierz

Post autor: astuhu »

miodzio1988 pisze:
Nie ma czegos takiego jak dzielenie macierzy. Ja Ci proponował mnozenie i juz. A co sie dzieje z wyznacznikiem gdy transponujesz macierz.,e?
nie wiem.

bedzie tak?:
\(\displaystyle{ X ^{T}=AB ^{-1} C - 2A}\)
no tylko nie wiem co z tym T?
miodzio1988

wyznacz macierz

Post autor: miodzio1988 »

nie wiem.
to ksiazka do reki i dowiedz się
No i mam jedna macierz odwrotna, a podane tylko detB
Jak się ma wyznacznik macierzy owrotnej do wyznacznika macierzy danej? Ksiazka...
Ostatnio zmieniony 14 lut 2010, o 14:45 przez miodzio1988, łącznie zmieniany 1 raz.
astuhu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 359
Rejestracja: 24 lut 2009, o 21:36
Płeć: Kobieta
Podziękował: 87 razy
Pomógł: 35 razy

wyznacz macierz

Post autor: astuhu »

Drugie skasowałam, bo znalazła w książce )
A o transponowaniu wyznacznika nie pisze.
miodzio1988

wyznacz macierz

Post autor: miodzio1988 »

\(\displaystyle{ detA=detA ^{T}}\)
astuhu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 359
Rejestracja: 24 lut 2009, o 21:36
Płeć: Kobieta
Podziękował: 87 razy
Pomógł: 35 razy

wyznacz macierz

Post autor: astuhu »

a ta macierz X jest dobrze wyliczona?
Czy to sie równa: ?
\(\displaystyle{ (A ^{-1}) ^{T} A = I ^{T} = I}\)
ODPOWIEDZ