Baza przestrzeni wielomianu
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 16 gru 2009, o 21:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 1 raz
Baza przestrzeni wielomianu
Wykazać, że ciąg \(\displaystyle{ (f_{1}, f_{2}, f_{3})}\) , gdzie \(\displaystyle{ f_{1}: x->2 , f_{2}: x->x+2, f_{3}:x->2x^{2}+1}\) tworzą bazę przestrzeni wielomianów postaci \(\displaystyle{ f:ax^{2}+bx+c}\) nad ciałem \(\displaystyle{ R}\)
Znaleźć współrzędne wektorów
a) \(\displaystyle{ f:x->x^{2}-x}\)
Proszę o pomoc bo w tym zadaniu kompletnie nie wiem o co chodzi. Nie mam żadnego przykładu w zeszycie w książkach też nic nie znalazłem.
Znaleźć współrzędne wektorów
a) \(\displaystyle{ f:x->x^{2}-x}\)
Proszę o pomoc bo w tym zadaniu kompletnie nie wiem o co chodzi. Nie mam żadnego przykładu w zeszycie w książkach też nic nie znalazłem.
-
- Użytkownik
- Posty: 1958
- Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 361 razy
Baza przestrzeni wielomianu
Innymi słowy musisz sprawdzic czy zbiór \(\displaystyle{ \{ 2,x+2,2x^2+1\}}\) jest bazą przestrzeni \(\displaystyle{ \mathbb{R}_{2}[x]}\) (wielomianów stopnia co najwyżej drugiego o współczynnikach rzeczywistych).
Znasz więc definicję bazy?
Znasz więc definicję bazy?
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 16 gru 2009, o 21:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 1 raz
Baza przestrzeni wielomianu
Definicje bazy znam
musz sprawdzić czy są liniowo niezależne i czy można je zapisać w postaci \(\displaystyle{ (x,y)= \alpha +\beta}\) tak mam w zeszycie
Coś pominąłem czy to wszystko ?
musz sprawdzić czy są liniowo niezależne i czy można je zapisać w postaci \(\displaystyle{ (x,y)= \alpha +\beta}\) tak mam w zeszycie
Coś pominąłem czy to wszystko ?
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 16 gru 2009, o 21:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 1 raz
Baza przestrzeni wielomianu
Kurde ale jak w tym zbiorze \(\displaystyle{ \{2,x+2,2x^2+1\}}\) sprawdzić niezależność ?
-
- Użytkownik
- Posty: 1958
- Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 361 razy
Baza przestrzeni wielomianu
Tak jak w każdym innym
Sprawdzasz czy istnieją niezerowe \(\displaystyle{ a,b,c}\) takie, że:
Sprawdzasz czy istnieją niezerowe \(\displaystyle{ a,b,c}\) takie, że:
\(\displaystyle{ a(2)+b(x+2)+c(2x^2+1)=0}\)
Jak nie istnieją - mamy liniową niezależność.-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 16 gru 2009, o 21:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 1 raz
Baza przestrzeni wielomianu
Hmm i nadal z kumplem nie wiemy jak to.
Chcielismy to z delty policzyć taką że \(\displaystyle{ 2cx^{2}+bx+2a+2b+c=0}\)
Tyle ze nie mamy zadnych zalezonosci podanych i jestesmy w kropce
Chcielismy to z delty policzyć taką że \(\displaystyle{ 2cx^{2}+bx+2a+2b+c=0}\)
Tyle ze nie mamy zadnych zalezonosci podanych i jestesmy w kropce
-
- Użytkownik
- Posty: 1958
- Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 361 razy
Baza przestrzeni wielomianu
No a kiedy dwa wielomiany są równe ?
Mamy coś takiego:
Mamy coś takiego:
\(\displaystyle{ 2cx^{2}+bx+2a+2b+c=0}\)
Czyli przyrównujemy współczynniki wielominaów po obu stronach równania:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2c=0 \\ b=0 \\ 2a+2b+c=0\end{cases}}\)
I jakie jest rozwiązanie tego układu ? -
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 16 gru 2009, o 21:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 1 raz
Baza przestrzeni wielomianu
Rozwiązaniem jest że \(\displaystyle{ a=b=c}\) czyli są liniowo niezależne
Baza przestrzeni wielomianu
\(\displaystyle{ a=b=c=0}\) i wtedy mamy odpowiedz. Wazne ze są rowne zero
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 16 gru 2009, o 21:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 1 raz
Baza przestrzeni wielomianu
Tak mój bład nie dopisałem że są równe 0 a jak sprawdzić czy generują przestrzeń ?
-
- Użytkownik
- Posty: 1958
- Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 361 razy
Baza przestrzeni wielomianu
Generowanie przestrzeni= każdy wielomian z tej przestrzeni (czyli \(\displaystyle{ ax^2+bx+c}\)) da się zapisać jako kombinację liniową elementów z domniemanej bazy( czyli zbiooru \(\displaystyle{ \{2,x+2,2x^2+1\}}\) )
ZAtem trzeba sprawdzić czy istnieją \(\displaystyle{ d,e,f}\) takie, że:
ZAtem trzeba sprawdzić czy istnieją \(\displaystyle{ d,e,f}\) takie, że:
\(\displaystyle{ ax^2+bx+c=2d+e(x+2)+f(2x^2+1)}\)
(\(\displaystyle{ a,b,c}\) są tutaj parametrami)-
- Użytkownik
- Posty: 1958
- Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 361 razy
Baza przestrzeni wielomianu
Metoda taka sama jak przy liniowej niezależności- przzyrównujesz współczynniki przy obu stronach równania.
I pamiętaj, ze interesują nas \(\displaystyle{ d,e,f}\) ( w zależności od \(\displaystyle{ a,b,c}\)).
I pamiętaj, ze interesują nas \(\displaystyle{ d,e,f}\) ( w zależności od \(\displaystyle{ a,b,c}\)).