Znajdź bazę i wymiar przestrzeni wektorowej V

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
xkamil
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 8 sty 2010, o 15:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Znajdź bazę i wymiar przestrzeni wektorowej V

Post autor: xkamil »

\(\displaystyle{ V=[x,y,z,t] \in R^4 : x+2y-z+t=x+y=x-y+t}}\)

z tego wyszło mi że:
\(\displaystyle{ t=-2y}\)
\(\displaystyle{ z=3y}\)

baza:
\(\displaystyle{ \left[1,0,0,0\right], \left[0,1,3,-2\right]}\)
Wymiar: 2

Dobrze licze?
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

Znajdź bazę i wymiar przestrzeni wektorowej V

Post autor: BettyBoo »

Prawie dobrze, tylko będzie \(\displaystyle{ t=2y}\), więc minimalnie inaczej baza wygląda.

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ