jądro odwzorowania

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
dobermann
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 13 lut 2010, o 14:10
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Toruń

jądro odwzorowania

Post autor: dobermann »

Dane jest przekształcenie:
\(\displaystyle{ f(x_1,x_2,x_3,x_4)=(x_1+x_3,x_2+x_4)}\)
normalnie jadro się oblicza przyrównując "przepis" do zera, czyli
\(\displaystyle{ x_1+x_3=0}\)
\(\displaystyle{ x_2+x_4=0}\)
......i nie mam pojęcia co z tym dalej począć...
proszę o pomoc
Ostatnio zmieniony 13 lut 2010, o 14:35 przez xanowron, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

jądro odwzorowania

Post autor: Nakahed90 »

\(\displaystyle{ x_{3}=-x_{1} \\ x_{4}=-x_{2} \\ Ker f=\{[x_{1},x_{2},-x_{1},-x_{2}]:x_{1},x_{2}\in R\}}\)
dobermann
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 13 lut 2010, o 14:10
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Toruń

jądro odwzorowania

Post autor: dobermann »

wow, wielkie dzięki! Myślałam, że jądro to musi być zawsze przedstawione w postaci liczbowej... heh
ODPOWIEDZ