wyznacz rownanie punktu przebicia prosej
l: \(\displaystyle{ \frac{x}{2}=\frac{y+1}{2}=\frac{z-3}{3}}\) z płaszczyzna
T: x + 2y - z = 0.
wyznacz rownanie płaszczyzny przechodzacej przez punkt przebicia i prostopadłej do prostej l.
punkt przebicie,rownanie plaszczyzny
-
- Użytkownik
- Posty: 208
- Rejestracja: 4 mar 2009, o 13:16
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 13 razy
punkt przebicie,rownanie plaszczyzny
Ostatnio zmieniony 11 lut 2010, o 14:38 przez slawek5170, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 208
- Rejestracja: 4 mar 2009, o 13:16
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 13 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 208
- Rejestracja: 4 mar 2009, o 13:16
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 13 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
punkt przebicie,rownanie plaszczyzny
Przepisujesz na postac parametryczną:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=2t \\ y=2t-1 \\ z=3t+3 \end{cases}}\)
Znajdujesz punkt wspólny A prostej i płaszczyzny:
\(\displaystyle{ 2t+2(2t-1)-(3t+3)=0}\)
\(\displaystyle{ t=\frac{5}{3}}\)
\(\displaystyle{ A=\left(\frac{10}{3},\frac{7}{3},8\right)}\)
Skoro szukana płaszczyzna ma być prostopadła do podanej prostej, to wektor normalny tej płaszczyzny musi być równoległy do wektora kierunkowego prostej. Wektorem normalnym tej płaszczyzny jest zatem na przykład wektor kierunkowy rozważanej prostej, czyli \(\displaystyle{ [2,2,3]}\).
Równanie szukanej płaszczyzny możemy zapisać jako: \(\displaystyle{ 2(x-x_{0})+2(y-y_{0})+3(z-z_{0})=0}\), gdzie \(\displaystyle{ (x_{0},y_{0},z_{0})}\) jest dowolnym punktem tej płaszczyzny. Za ten punkt podstawiasz oczywiście współrzędne punktu A i dostajesz szukane równanie płaszczyzny.
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=2t \\ y=2t-1 \\ z=3t+3 \end{cases}}\)
Znajdujesz punkt wspólny A prostej i płaszczyzny:
\(\displaystyle{ 2t+2(2t-1)-(3t+3)=0}\)
\(\displaystyle{ t=\frac{5}{3}}\)
\(\displaystyle{ A=\left(\frac{10}{3},\frac{7}{3},8\right)}\)
Skoro szukana płaszczyzna ma być prostopadła do podanej prostej, to wektor normalny tej płaszczyzny musi być równoległy do wektora kierunkowego prostej. Wektorem normalnym tej płaszczyzny jest zatem na przykład wektor kierunkowy rozważanej prostej, czyli \(\displaystyle{ [2,2,3]}\).
Równanie szukanej płaszczyzny możemy zapisać jako: \(\displaystyle{ 2(x-x_{0})+2(y-y_{0})+3(z-z_{0})=0}\), gdzie \(\displaystyle{ (x_{0},y_{0},z_{0})}\) jest dowolnym punktem tej płaszczyzny. Za ten punkt podstawiasz oczywiście współrzędne punktu A i dostajesz szukane równanie płaszczyzny.