Dopełnienia algebraiczne

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Bloonddi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 28 lis 2009, o 23:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa

Dopełnienia algebraiczne

Post autor: Bloonddi »

\(\displaystyle{ A=\left[\begin{array}{ccc}1&2&1\\1&-1&2\\-1&81&1\end{array}\right]

A_{11}=\begin{vmatrix}-1& 2 \\ 81 & 1 \end{vmatrix}=-1-2{\cdot}81=-1-162=-163

A_{12}=-\begin{vmatrix}1& 2 \\ -1 & 1 \end{vmatrix}=-(1+2)=-3

A_{13}=\begin{vmatrix}1& -1 \\ -1 & 81 \end{vmatrix}=81-1=80

A_{21}=-\begin{vmatrix}2& 1 \\ 81 & 1 \end{vmatrix}=-2+81=79

A_{22}=\begin{vmatrix}1& 1 \\ -1 & 1 \end{vmatrix}=1+1=2

A_{23}=-\begin{vmatrix}1& 2 \\ -1 & 81 \end{vmatrix}=-(81+2)=-83

A_{31}=\begin{vmatrix}2& 1 \\ -1 & 2 \end{vmatrix}=4+1=5

A_{32}=-\begin{vmatrix}1& 1 \\ 1 & 2 \end{vmatrix}=-(2-1)=-1

A_{33}=\begin{vmatrix}1& 2 \\ 1 & -1 \end{vmatrix}=-1-2=-3

Oto nasza poszukiwana macierz dopełnień algebraicznych:

A^{*}=\left[\begin{array}{ccc}-163&-3&80\\79&2&-83\\5&-1&-3\end{array}\right]}\)


Może mi ktoś wytłumaczyć jaka jest zależność wyznaczania poszczególnych dopełnień:
\(\displaystyle{ A_{33},A_{23} itd.}\)
Skąd się biorą te liczby w | |
miodzio1988

Dopełnienia algebraiczne

Post autor: miodzio1988 »

Jak liczysz \(\displaystyle{ A _{11}}\) to skreslasz pierwszy wiersz i pierwszą kolumnę. Reszta ktora Ci zostaje to....juz widzisz?
Bloonddi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 28 lis 2009, o 23:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa

Dopełnienia algebraiczne

Post autor: Bloonddi »

Przy \(\displaystyle{ A_{12}}\) to chyba nie działa?
miodzio1988

Dopełnienia algebraiczne

Post autor: miodzio1988 »

Tak samo działo. Skreslasz tez odpowiedni wiersz i odpowiednią kolumnę ( to zalezy od indeksu \(\displaystyle{ A _{xy}}\)) \(\displaystyle{ xy}\) -mowi nam co skreslac
Bloonddi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 28 lis 2009, o 23:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa

Dopełnienia algebraiczne

Post autor: Bloonddi »

Ahaaa dobra.. już wiem, dzięki
ODPOWIEDZ