Twierdzenie Kroneckera-Capellego.

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Merilet
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 10 lut 2010, o 19:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Białystok

Twierdzenie Kroneckera-Capellego.

Post autor: Merilet »

Czy ktoś mógłby pomóc mi znaleźć rozwiązanie układu równań posługując się twierdzeniem Kronecker-Capelli?

\(\displaystyle{ -x+2y+z=1}\)
\(\displaystyle{ 3x+y+2z=6}\)
\(\displaystyle{ x+5y+4z=8}\)
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

Twierdzenie Kroneckera-Capellego.

Post autor: BettyBoo »

To twierdzenie nie służy do rozwiązywania układów równań, tylko do określania ilości rozwiązań. Co dokładnie masz zrobić w tym zadaniu?

Pozdrawiam.
Merilet
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 10 lut 2010, o 19:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Białystok

Twierdzenie Kroneckera-Capellego.

Post autor: Merilet »

BettyBoo pisze:To twierdzenie nie służy do rozwiązywania układów równań, tylko do określania ilości rozwiązań. Co dokładnie masz zrobić w tym zadaniu?

Pozdrawiam.
Muszę po prostu "znaleźć rozwiązanie układu" posługując się owym twierdzeniem, być może chodzi o określenie ilości rozwiązań i podanie tych rozwiązań.
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

Twierdzenie Kroneckera-Capellego.

Post autor: BettyBoo »

To oblicz rząd macierzy współczynników i rząd macierzy rozszerzonej (macierzy układu). Te dwie liczby trzeba porównać z ilością niewiadomych i na podstawie tw K-C wyciągnąć z tego wnioski odnośnie ilości rozwiązań.

Potem się normalnie rozwiązuje jakąś metodą (Gauss, Cramer, czy co tam znasz).

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ