macierz z parametrem

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
mina90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 8 lut 2010, o 10:32
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wrocław

macierz z parametrem

Post autor: mina90 »

mam problem z zadaniem:

Wyznaczyc wszystkie wartosc parametru \(\displaystyle{ p}\) (\(\displaystyle{ p \in \mathbb{R}}\)) dla ktorych uklado rownan:



\(\displaystyle{ \begin{cases} x+py=1 \\ py+z=p \\ x+pz=1 \end{cases}}\)

ma tylko jedno rozwiazanie. Dla pozostalych wartosci parametru \(\displaystyle{ p}\) rozwiazac uklad ten matoda eliminacji Gaussa.

Wiec obliczylam ze wyznacznik macierzy bedzie rowny 0 dla \(\displaystyle{ p=-1}\) i \(\displaystyle{ p=0}\) takze \(\displaystyle{ p}\) musi byc rozne od \(\displaystyle{ 0}\) i \(\displaystyle{ -1}\) zeby uklad mial jedno rozwiazanie. I co dalej? probowalam doprowadzic macierz do jednostkowej lecz nie wychodzilo....
Ostatnio zmieniony 10 lut 2010, o 23:30 przez xanowron, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
miodzio1988

macierz z parametrem

Post autor: miodzio1988 »

177141.htm

rady stąd i jedziesz. Dziwne ze takie same sa te uklady
ODPOWIEDZ