rownania jednorodne i nie
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 5 wrz 2006, o 17:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Morąg
rownania jednorodne i nie
czy ktoś może podać główne założenia równania jednorodnego i niejednorodnego.
rownania jednorodne i nie
Równaniem jednorodnym nazywamy równanie postaci:
\(\displaystyle{ y' = f( \frac{y}{x})}\)
Po zastosowaniu podstawienia \(\displaystyle{ u = \frac{y}{x}}\) daje się ono sprowadzić do postaci równania o zmiennych rozdzielonych x oraz u. Wówczas:
\(\displaystyle{ y = u(x) x}\)
Korzystając ze wzoru na pochodną iloczynu funkcji otrzymuję:
\(\displaystyle{ y' = u'x + u}\)
Natomiast przy równaniu niejednorodnym korzystamy z równania Bernouliego
Ogólna postać równania Bernouliego to
\(\displaystyle{ y' + p(x) y = q(x) y^r}\)
gdzie \(\displaystyle{ r\in\mathbb{R}}\), natomiast \(\displaystyle{ p(x)}\) oraz \(\displaystyle{ q(x)}\) to dowolne funkcje rzeczywiste.
Po obustronnym podzieleniu równania przez yr otrzymujemy równanie postaci
\(\displaystyle{ \frac{y'}{y^r} + p(x) y^{1-r} = q(x)}\)
Po zastosowaniu podstawienia \(\displaystyle{ z = y1 - r}\) otrzymujemy równanie liniowe niejednorodne.
Mam nadzieje,że pomogłem
pozdrawiam
_____
Pamiętaj o zamykaniu wyrażeń matematycznych w znacznikach \(\displaystyle{
[bolo]}\)
\(\displaystyle{ y' = f( \frac{y}{x})}\)
Po zastosowaniu podstawienia \(\displaystyle{ u = \frac{y}{x}}\) daje się ono sprowadzić do postaci równania o zmiennych rozdzielonych x oraz u. Wówczas:
\(\displaystyle{ y = u(x) x}\)
Korzystając ze wzoru na pochodną iloczynu funkcji otrzymuję:
\(\displaystyle{ y' = u'x + u}\)
Natomiast przy równaniu niejednorodnym korzystamy z równania Bernouliego
Ogólna postać równania Bernouliego to
\(\displaystyle{ y' + p(x) y = q(x) y^r}\)
gdzie \(\displaystyle{ r\in\mathbb{R}}\), natomiast \(\displaystyle{ p(x)}\) oraz \(\displaystyle{ q(x)}\) to dowolne funkcje rzeczywiste.
Po obustronnym podzieleniu równania przez yr otrzymujemy równanie postaci
\(\displaystyle{ \frac{y'}{y^r} + p(x) y^{1-r} = q(x)}\)
Po zastosowaniu podstawienia \(\displaystyle{ z = y1 - r}\) otrzymujemy równanie liniowe niejednorodne.
Mam nadzieje,że pomogłem
pozdrawiam
_____
Pamiętaj o zamykaniu wyrażeń matematycznych w znacznikach \(\displaystyle{
[bolo]}\)
Ostatnio zmieniony 6 wrz 2006, o 15:52 przez us3r, łącznie zmieniany 2 razy.