metoda macierzowa

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Kaczmar11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 15 wrz 2009, o 18:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: dom

metoda macierzowa

Post autor: Kaczmar11 »

Witam mam problem bo przykład dość łatwy ale nie za bardzo wiem jak go zrobić. liczy że ktoś z was mi pomoże jest macierz A \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} -1&3&\\2&6&\end{bmatrix}}\) i macierz B \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1\\4\end{bmatrix}}\) i należy obliczyć X za pomocą metody macierzowej gdzie A*X=B czy mógłby ktoś mi to rozpisać byłbym bardzo wdzięczny
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

metoda macierzowa

Post autor: Nakahed90 »

\(\displaystyle{ A\cdot X=B|\cdot A^{-1} \\ X=B\cdot A^{-1}}\)
Kaczmar11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 15 wrz 2009, o 18:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: dom

metoda macierzowa

Post autor: Kaczmar11 »

ale jak obliczyć macierz dopełnień z macierzy A ?
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

metoda macierzowa

Post autor: Nakahed90 »

\(\displaystyle{ [A|I] \sim [I|A^{-1}]}\)
ODPOWIEDZ